BAJATOVIĆ: Gasa za zimu ima dovoljno
Foto: Zorana Jevtić

u podzemnom skladištu Banatski dvor već se nalazi 450 miliona kubika

BAJATOVIĆ: Gasa za zimu ima dovoljno

InfoBiz -

BEOGRAD - "Srbijagas" je obezbedio dovoljne količine gasa za Srbiju od "Gasproma", a i u podzemnom skladištu Banatski dvor već se nalazi 450 miliona kubika, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

"Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što za sada ne očekujemo", rekao je Bajatović za Politiku.

foto: AP/Ilustracija

On je naveo da Srbija po svim parametrima od "Gasproma" kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita.

"Gasprom" nam ne naplaćuje kazne za naručeni, a nepreuzeti gas, što je velika stavka za "Srbijagas", ali je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste isti pravac, rekao je Bajatović.

Danas i sutra u Sank Peterburgu će se razmatrati dve opcije proširenja skladišta gasa Banatski dvor - na 750 miliona ili milijardu kubika, što bi Srbiji obezbedilo visoku energetsku stabilnost, kazao je direktor "Srbijagasa".

Prema njegovim rečima, stepen naplate je dosta dobar, ide i do 92 odsto. Na pitanje treba li građani da očekuju poskupljenje gasa tokom zime, Bajatović odgovara da cenu gasa za sada neće dirati, iako se nije menjala tri godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track