Najnovije vesti

VELIKI POSLOVNI FORUM SRBIJE I ŠPANIJE: Dolazi 21 španska kompanija
Foto: Tanjug/Tanja Valič

DVODNEVNI FORUM

VELIKI POSLOVNI FORUM SRBIJE I ŠPANIJE: Dolazi 21 španska kompanija

Biznis

BEOGRAD - Dvodnevni poslovni forum "Španija-Srbija" počinje danas u Beogradu, a Srbiju će posetiti 21 španska kompanija iz sektora infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene, tekstilne i modne industrije.

 

Zvaničnu delegaciju Španije predvodiće državni sekretar za trgovinu, Šiana Mendes, u pratnji ostalih predstavnika španskog Ministarstva industrije, trgovine i turizma, kao i Španske agencije za izvoz i investicije ICEX.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Svečanom otvaranju prisustvovaće zvaničnici obe države, dodaje se u saopštenju. U okviru Poslovnog foruma održaće se i niz konferencija i panel-diskusija, kroz koje će se predstaviti mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu, finansiranje projekata, kao i poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji...

 

"15 miliona evra za ulaganje u životnu sredinu" 

"Srbija je jedno od najugroženijih područja i kako bismo to promenili izdvojili smo 15 miliona evra za investicije u oblasti zaštite životne sredine tokom sledeće godine. Medjutim, kapital koji država ima nije dovoljan da bismo u potpunosti podigli naše standarde i iz tog razloga nam je potrebna podrška i pomoć zemalja koje su to već učinile", kazao je ministar.

 

Osim španskih i srpskih kompanija, očekuje se i dolazak predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, domaćih ministarstava i drugih javnih institucija.

 

Sa druge strane, Forum će omogućiti da kompanije iz obe zemlje stupe u direktan kontakt, a procenjuje se da će se održati oko 80 individualnih sastanaka između njihovih predstavnika.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Trgovinska razmena između Srbije i Španije u 2017. piše u saopštenju, dostigla je cifru od 411 miliona evra, uz kontinuiran rast u proteklih pet godina, udvostručivši se u poslednjoj deceniji.

 

Sve više španskih kompanija se interesuje za različite sektore na srpskom tržištu, kao i za realizaciju projekata u infrastrukturi pa ovaj Forum, ocenjuje se u saopštenju, predstavlja dobru priliku da se ojača postojeća i uspostavi nova saradnja.

Forum organizuje Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.

 

Iskustva španskih kompanija u zaštiti okoline mogu da pomognu da se poboljša kvalitet života građana u Srbiji, ocenio je danas ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan na prvom poslovnom forumu Španija-Srbija.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...