SRBIJA U PLUSU: Budžetski suficit 36,8 milijardi dinara
Foto: Zorana Jevtić

u periodu od januara do avgusta

SRBIJA U PLUSU: Budžetski suficit 36,8 milijardi dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - U periodu januar-avgust 2018. godine ostvaren je suficit republičkog budžeta u iznosu 36,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Naplaćeni su prihodi u iznosu od 770,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 734 milijarde. U avgustu je zabeležen deficit budžeta u iznosu od 12,3 milijarde dinara. Naplata prihoda u avgustu iznosila je 93,4 milijarde dinara, od čega se na poreske prihode odnosi 79 milijardi.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu 39,5 milijardi dinara, i akciza 23,1 milijarda dinara.

foto: Shutterstock/Ilustracija

Naplata neporeskih prihoda iznosila je 13 milijardi dinara, od čega se 2,1 milijarda odnosi na uplatu dividende Naftne industrije Srbije. Priliv donacija je iznosio 1,4 milijarde dinara.

Rashodi su avgustu dostigli 105,7 milijardi dinara, od čega su rashodi za zaposlene "težili" 21 milijardu, a transferi fondovioma PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO 15 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar-avgust ostvaren je fiskalni suficit u iznosu od 41,1 milijarda dinara, i primarni suficit od 122,9 milijarde dinara.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je bio planiran fiskalni deficit u iznosu od 4,7 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 45,8 milijardi dinara, navodi se u izveštaju Makroekonomski i fiskalni podaci Ministarstva finansija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track