Najnovije vesti

ZA LESKOVAČKI AJVAR I FUTOŠKI KUPUS ZNAĆE CELA EU, ALI ŠTA SA RAKIJOM: Srpski domaćini ne treba da brinu! Moći će da peku u svom kazanu, ali samo za sebe
Foto: Kurir/A.Gavrilović

ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

ZA LESKOVAČKI AJVAR I FUTOŠKI KUPUS ZNAĆE CELA EU, ALI ŠTA SA RAKIJOM: Srpski domaćini ne treba da brinu! Moći će da peku u svom kazanu, ali samo za sebe

Biznis
13:07h

BEOGRAD - Srbija će nastojati da zaštiti svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode, između ostalog leskovački ajvar i futoški kupus, kao brendove na nivou EU kako bi mogla da ih tako plasira potrošačima na evropsko tržište, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Upitan o poglavlju 12 u pregovorima sa EU koje se odnosi na bezbednost hrane i da li će u Srbiji moći da se nastavi tradicionalna proizvodnja ajvara i rakije, ministar je za TV Prva rekao da domaćini ne treba da brinu, jer će i dalje za svoje potrebe moći da proizvode rakiju u kazanima.

foto: Zorana Jevtić

Međutim, dodao je ministar, ukoliko neko želi da se bavi industrijskom proizvodnjom rakije moraće da se, kao i do sada, registruje i dobije sertifikat.

"Nemojte da plašite narod. Nije to baš takav bauk. Prethodnih 10 godina naslušao sam se priča o toj rakiji da sam mislio da koga vidimo sa kazanom da ćemo morati da ga jurimo. Naravno, te priče ne stoje", navodi Nedimović.

Na pitanje o korišćenju sredstava iz IPARD fonda EU namenjenog poljoprivredi, Nedimović kaže da se do sada za korišćenje sredstava prijavilo više od 500 poljoprivrednika.

Kaže da u odnosu na druge države koje su koristile IPARD sredstva u prethodnih 10 do 15 godina, Srbija ima mnogo više aplikacija spram broja poljoprivrednika.

"Konkursi se s vremena na vreme objavljuju. Juče je objavljen jedan koji se tiče fizičke imovine, objekata, silosa, različitih skladišta koja su neophodna i opreme koja ide uz to", kaže ministar.

foto: Profimedia

Povodom navoda da se italijanski Ferero povlači iz Srbije, Nedimović je ponovio da je to dezinformacija, te da proizvođači lešnika u Srbiji ne treba da brinu jer Ferero ostaje da se razvija u Srbiji i predstavio je takav program do 2025. godine.

"Ferero je završio svoju prvu fazu, podigao je 600 hektara svog zasada, ima 197 kooperanata, trenutno negde oko 1.000 hektara ukupno. Njima je ideja da dođu do 10.000 hektara u kooperacijama. To je ukupno skoro 10 puta više nego što trenutno sad rade", rekao je Nedimović.

Plodovi lešnika, kaže, tek posle sedam godina daju prve prave plodove i dodaje da su u Srbiji takve klimatske prilike da italijanskoj kompaniji savršeno odgovara kvalitet lešnika sa ovog prostora. "Neka ne brinu ljudi", poručio je ministar proizvođačima lešnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir/A. Gavrilović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...