BOSANSKI KRALJ WC PAPIRA BACIO OKO NA VOJNI HOTEL U BAŠKOJ VODI: Počela trgovina imovinom srpskih preduzeća na hrvatskom Jadranu!
Foto: Youtube Printscreen

dva miliona evra...

BOSANSKI KRALJ WC PAPIRA BACIO OKO NA VOJNI HOTEL U BAŠKOJ VODI: Počela trgovina imovinom srpskih preduzeća na hrvatskom Jadranu!

InfoBiz -

Na početku rata, hotel je, baš kao i sve ostale srpske nekretnine, oduzela hrvatska država i prenela na sebe

Nekadašnje čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva je nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na tender po novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom.

Tim zakonom se omogućava zakup nekretnina koje su pripadale preduzećima, institucijama i bankama iz bivše Jugoslavije, a koje je Hrvatska 1991. godine prenela na sebe, pišu Večernje novosti.

Bivši hotel "Sutjeska", kasnije "Hrvatska", gradila je sarajevska "Hidrogradnja", da bi ga krajem osamdesetih godina dala Saveznom sekretarijatu narodne odbrane SFRJ uz uslov da oni hotel dovrše, ali da određeni broj radnika "Hidrogradnje" može tu da letuje u sezoni.

Pošto ga Savezni sekretarijat nije dogradio, prema rečima advokata Zorana Ristića, predsednika Udruženja "Oduzeta imovina", "Hidrogradnja" je naknadno, uz finansijsku podršku vojske, sagradila još jedan sprat. "Pred sam rat, tadašnje Ministarstvo odbrane SFRJ, čiji je pravni sledbenik Ministarstvo odbrane Srbije, upisalo se u zemljišnim knjigama, u Makarskoj, kao vlasnik ovog trospratnog zdanja sa 180 soba, na 12.500 kvadrata bruto površine", kaže Ristić, prenose Večernje novosti.

Na početku rata, hotel je, baš kao i sve ostale srpske nekretnine, oduzela hrvatska država i prenela na sebe. Dugo je bio pod zakupom, da bi, na osnovu Odluke hrvatske vlade, Ministarstvo državne imovine objavilo 13. septembra javni poziv za kupovinu.

Rok za prikupljanje ponuda istekao je 26. oktobra i do tog datuma pristigle su tri obavezujuće ponude. Najvišu cenu od oko dva miliona evra ponudilo je trgovačko društvo "Marea alta" iz Makarske, u vlasništvu hercegovačkog biznismena Petra Ćorluke, poznatog kao "kralj toalet papira", koji je zgrnuo bogatstvo na proizvodnji i prodaji brenda "Violeta".

Za hotel s dve zvezdice nadmeće se i zagrebačka "Adria Koust turizam", čiji su osnivači najmoćniji čovek hrvatskog rukometa Zoran Gobac, kao i vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac i član uprave firme Damir Spudić. Treću ponudu dala je slatinska firma "Maros nekretnine".

- Obavestili smo o celom slučaju Direkciju za imovinu Republike Srbije, koja prikuplja podatke o vlasništvu naših institucija i firmi koje se potražuju širom Hrvatske - kaže Ristić. - Oko ovog hotela još nije vođen sudski spor i verovatno se on zato našao prvi na listi nekretnina za otuđenje. Ali ni naša strana neće sedeti skrštenih ruku.

Udruženje "Oduzeta imovina" obratilo se Komitetu za ljudska prava UN u Ženevi, tužeći Hrvatsku zbog diskriminacije pred zakonom, a sprema se i za arbitražu u Hagu. Pred hrvatskim sudovima trenutno se, inače, vodi oko 180 slučajeva koji se odnose na povraćaj imovine firmi iz Srbije.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track