STRANI INVESTITORI OCENILI NAPREDAK SRBIJE KAO STALAN, ALI UMEREN: Ovo je atraktivna destinacija za ulaganje, očekujemo dalji rast
Foto: Beta/Milan Obradović

ekonomske tendencije

STRANI INVESTITORI OCENILI NAPREDAK SRBIJE KAO STALAN, ALI UMEREN: Ovo je atraktivna destinacija za ulaganje, očekujemo dalji rast

InfoBiz -

Savez strani investitora predstavio je danas "Belu knjigu" u kojoj su četiri oblasti sa najbolji učinkom i dalje građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju. Od osam prioritetnih tema Radne grupe Saveta i vlade za sprovođenje preporuka "Bele knjige", nekretnine i izgradnja i inspekcijska kontrola zabeležili su vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju su zabeležili umeren napredak, dok ključne oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane nisu zabeležile napredak.

Predsednica Saveta Jana Mihajlova rekla je da je između dva izdanja "Bele knjige" Srbija nastavila napredak koji je bio stalan, ali umeren.

"Nakon pozitivnih trendova koje smo zabeležili prošle godine, očekujemo da Srbija nastavi zdravi rast", poručila je Mihajlova.

Srbija je, kaže, dobro pozicionirana kao atraktivna destinacija za ulaganje i to potvrđuje činjenica da svake godine privlači nove investicije i jedan veliki udeo investitora iz regiona. Savez je, navodi, uočio umeren napredak Srbije, te da je on ostao isti s obzirom da je prošle godine ispunjeno 33 odsto preporuka iz "Bele knjige", a ove godine 34 odsto.

"Rezultat je ostao isti kao prošle godine", rekla je Mihajlova.

Ona je, međutim, rekla da su ciljevi bili veći i da se očekivalo ispunjenje 50 odsto preporuka iz "Bele knjige".

"Naša tri ključna očekivanja su da Vlada nastavi da radi na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i da nastavi strukturne reforme, da unapredi primenu zakona posebno u oblasti poreza i da poveća transarentnost u javnim konsultacijama", kaže Mihajlova.

Istakla je da će Savez nastaviti da bude pokretač srpske privrede.

"Nastavićemo da donosimo nove tehnologije, ulažemo u ljudske resurse i da angažujemo lokalne privrednike u lanac vrednost. Posvećeni smo dugoročnom rastu srpske ekonomije", naglasila je ona.

Navela je da "Bela knjiga" daje konekretne predloge za poboljšanje poslovne klime, te da je veliki broj kompanija učestvovao u izradi izveštaja u želji da doprinesu poboljšanju poslovne klime. Poručila je da će Savet nastaviti da bude dobar i pozdan parnter Vlade za dalji rast srpske ekonomije, ali i navela da Radna grupa nije postigla očekivane ciljeve.

"Imamo dijalog sa našim partnerima Vladom i zajedno smo odlučili da radnu grupu treba ponovo aktivirati i pokrenuti", kaže Mihajlova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track