MIHAJLOVIĆEVA PORUČILA GRADITELJIMA NELEGALNIH ZGRADA: Ako to već radite, znajte da nećete moći da prodate nijedan stan!
Foto: Zorana Jevtić

novi građevinski zakon

MIHAJLOVIĆEVA PORUČILA GRADITELJIMA NELEGALNIH ZGRADA: Ako to već radite, znajte da nećete moći da prodate nijedan stan!

InfoBiz -

Izmenama Zakona o ozakonjenju omogućeno je da komunalna i druga gradska preduzeća koja imaju odgovarajuću opremu, ruše nelegalno podignute objekte, izjavila je danas ministarka građevinarstva,, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je objasnila da će opštine i gradovi, umesto da raspisuju tender i tako traže firmu za rušenje, moći da angažuju komunalna i druga preduzeća lokalne samouprave za taj posao.

Time će, navodi Mihajlović, troškovi rušenja biti niži, a efikasnost veća.

Odgovarajući na pitanje novinara, objasnila je da je Zakon o ozakonjenju promenjen zbog problema uočenih u njegovoj primeni. Događalo se, navodi ministarka, da su gradovi i opštine imale problem da poruše bilo koji objekat zbog toga što je investitor koji je nelgalno gradio ulazio u sudske procese koji su trajali godinama.

Sada je, kaže, predviđeno da je posle drugostepenog rešenja, bez obzira da li će investitor da pokrene sudski postupak, moguće rušiti.

"Svima treba da bude jasno da su jedinice lokalnih samouprava dobile jasna uputstva iz zakona i da to moraju da sprovedu", rekla je Mihajlovć.

Važno je, ističe, da se pošalje poruka građanima da nema prometa nelegalnim nekretninama.

"Žao mi je. Ne možete da nelegalno gradite zgradu i nakon toga da prodajete stanove", rekla je Mihajlović.

Potpuno je jasno, dodala je ministarka, da je nedopustivo baviti se nelegalnom gradnjom.

"Ako to već radite, onda znajte da nećete moći da prodate nijedan stan", rekla je ona. Navela je da je država stvorila uslove i poslušala glas jedinica lokalne samouprave posebno Grada Beograda.

"Izmenili smo zakon. Sada je na Gradu Beogradu i na svim gradovima i opštinama da taj zakon primene", poručila je ministarka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track