Najnovije vesti

REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE NA ISTOM NIVOU: NBS saopštila da će biti 3 odsto
Foto: Stefan Jokić

finansijski trend

REFERENTNA KAMATNA STOPA OSTAJE NA ISTOM NIVOU: NBS saopštila da će biti 3 odsto

Biznis

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopuna nivou od 3,0 procenta. Izvršni odbor je prilikom donošenja te odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS. Centralna banka navodi da su inflatorni pritisci ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta.

 

Inflacija je nastavila da se kreće u granicama cilja i u septembru je iznosila 2,1 procenat, a prema novembarskoj centralnoj projekciji, ostaće niska i stabilna u targetiranom rasponu od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentnih poena međugodišnje do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine.

Iz NBS poručuju da će u srednjem roku kretanje inflacije biti pre svega opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje.

 

"Održavanje postignute cenovne stabilnosti u narednom periodu očekuju i finansijski sektor i privreda, o čemu svedoče njihova inflaciona očekivanja usidrena oko cilja od 3,0 posto i za godinu, i za dve godine unapred", dodaje se u saopštenju. 

Prema oceni Izvršnog odbora, efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose ubrzanju privrednog rasta, koji je u dosadašnjem toku godine rastao po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i iznosio 4,5 procenata međugodišnje.

 

Napominju da visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak rasta izvoza prerađivačke industrije.

Rast investicija podržan je i povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti. Takođe, neto priliv stranih direktnih investicija, koji više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, pozitivno utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

 

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega imajući u vidu dešavanja u međunarodnom okruženju.

Svetska cena nafte je volatilna, tako da je njeno kretanje i u narednom periodu neizvesno, pri čemu se, prema fjučersima, očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019. godine. U najvećoj meri zbog više cene nafte na svetskom tržištu, ove godine je nešto viša i inflacija u međunarodnom okruženju, konstatuje NBS.

 

Dodaje, da se očekuje do kraja godine očekuje dalje povećanje referentne kamatne stope Sistema federalnih rezervi SAD i završetak programa kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Pored toga, rast protekcionizma u međunarodnoj trgovini uticao je na povećanu neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, što bi takođe moglo da se odrazi na manju spremnost investitora za ulaganja. Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

 

Izvršni odbor je danas usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 16. novembra. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. decembra.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...