SRBIJI NEDOSTAJE 15.000 IT STRUČNJAKA: Do 2020. nedostajaće nam duplo više!
Foto: Profimedia

nedostatak radne snage

SRBIJI NEDOSTAJE 15.000 IT STRUČNJAKA: Do 2020. nedostajaće nam duplo više!

InfoBiz -

Firmama u Srbiji u ovom trenutku nedostaje 15.000 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, a projekcije pokazuju da će im do 2020. godine biti potrebno oko 30.000 IT stručnjaka, izjavila je danas u Nišu pomoćnik ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Ona je kazala da je na državi da obezbedi mladima kvalitet obrazovanja takav da mogu spremno da odgovore na izazove tržišta rada.

"Sada imamo izgradjen sistem dualnog obrazovanja u srednjim školama, ali nam je veoma važno da podržimo naše studente na povezivanje sa kompanijama", izjavila je Grujić na otvaranju Sajma zapošljavanja i profesionalne orijentacije u niškom Oficirskom domu.

Grujić je rekla da država mora da pomogne studentima da shvate da se ubrzani tehničko-tehnološki razvoj nalazi u kompanijama i da ponekad kasnimo sa našim studijskim programom i sistemom obrazovanja.

Ona je najavila izmenu zakonskog okvira i stvaranje uslova da se praksa koju studenti steknu tokom školovanja računa kao prvo radno iskustvo.

"Kompanije prilikom zapošljavanja traže iskustvo od mladih ljudi. Zašto im ne bi priznali iskustvo stečeno na praksi u kompanijama, stečeno tokom formalnog obrazovanja", izjavila je Grujić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da postoji deficit kadrova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i podsetio da je ove godine krenula prekvalifikacija nezaposlenih lica za poslove programiranja. On je kazao da će prekvalifikacija biti organizovana i naredne godine, a priliku da se prekvalifikuju za deficitarna zanimanja dobiće i nekvalifikovana i polukvalifikovana lica.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je zahvaljujući otvaranju novih pogona broj nezaposlenih u tom gradu smanjen sa 39.000 na 25.000, dok je broj zaposlenih povećan sa 61.000 na 77.000. Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije organizovan je u okviru Foruma naprednih tehnologija, a na njemu je ponudjeno oko 150 radnih mesta.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track