MALI ZADOVOLJAN IZVEŠTAJEM EVROPSKE KOMISIJE: Snažan impuls za nastavak reformi
Foto: Zorana Jevtić

ekonomija

MALI ZADOVOLJAN IZVEŠTAJEM EVROPSKE KOMISIJE: Snažan impuls za nastavak reformi

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali zadovoljan je izveštajem Evropske komisije, koji, kako navodi, pokazuje da je perspektiva privrede Srbije i dalje snažna i da se očekuje nastavak dinamičnog rasta.

"Pokušavamo da stvorimo ambijent koji će nam obezbediti smanjenje socijalnog jaza i pravedniju distribuciju rasta, bez dodatnog opterećenja privrede, što postižemo donošenjem novih zakona. Oni će stimulativno delovati na privredu, što će na kraju rezultirati još boljim ekonomskim rezultatima", kaže Siniša Mali za Tanjug.

Konstatujući da privredna aktivnost beleži snažan rast, ministar ističe da "dostignute dinamične stope privrednog rasta i uravnotežene javne finansije, smanjenje javnog duga čine zdravu osnovu za unapređenje makroekonomskih tokova, što će za rezultat imati smanjenje nezaposlenosti i podizanje životnog standarda stanovništva".

Evropska komisija je, kaže, prepoznala pozitivne korake Vlade Srbije koji su usmereni ka jačanju privrednog ambijenta kroz investicije, i podseća na projekte koji su već u završnoj fazi, poput Koridora 10.

"Kreiramo privredni ambijent koji će podstaći i investicije iz privatnog sektora", dodaje Mali.

Prema njegovim rečima, sva ulaganja i reforme koje se sprovode za krajnji cilj imaju smanjenje nezaposlenosti.

"Evropska komisija uvidela je trend pada nezaposlenosti i da na tome uporno radimo. Naravno, idemo ka daljem smanjenju i poboljšanju sveukupne ponude radnih mesta, ali radimo i na kvalitetu radne snage, u saradnji sa sektorom obrazovanja", rekao je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na rast spoljnotrgovinske razmene, naglasivši da je stabilizovana tokom 2018., a da se naredne godine očekuje poboljšanje platnobilansnih kretanja.

Kada je reč o strukturnim reformama, Mali kao ključnu reformu u svom resoru navodi onu koja se tiče Poreske uprave i sistema oporezivanja.

"Neophodno je da menjamo poreski sistem i da ga što više prilagodimo privredi i građanima".

Ministar dodaje da će upravo poreski podsticaji doprineti daljem rastu privrede, te da će do kraja godine biti usvojen set zakona koji će sadržati mere koje treba da doprinesu daljem privrednom rastu.

Posebno ističe stimulativne mere koje će olakšati poslovanje poslodavcima, kao što je smanjenje doprinosa za nezaposlenost za 0,75 odsto, i ubrzanje stope amortizacije, koju su privrednici posebno tražili, kako bi mogli više da ulažu u mašine i opremu.

Mali navodi i da se intenzivno prati poslovanje državnih i javnih preduzeća, te da će uskoro uslediti privatizacija ili pronalaženje strateških partnera za pojedina preduzeća.

"I sami znate da budžet ne može da trpi javna i državna preduzeća koja posluju sa gubicima. Uveli smo kontrolne mehanizme, na koji način se novac troši i investira. Zato je ključno da se sprovedu strukturne reforme do kraja i da se i ta preduzeća, uz dobru privatizaciju ili pronalaženje strateških partnera, tržišno pozicioniraju i u budućnosti pozitivno posluju", naglašava Mali.

Podsećajući da se radi na razvojnom budžetu za 2019. godinu, u kome je fiskalni prostor posvećen povećanju kapitalnih ulaganja i ubrzanju investicionih ulaganja države, ministar Mali je u izjavi za Tanjug zaključio da je "Srbija uspela da dostigne uravnotežen i usklađen budžet, što je preduslov za odgovornu i predvidivu fiskalnu politiku".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track