EKONOMSKI STRUČNJAK MILADIN KOVAČEVIĆ: Telekom napravio pravi potez kupovinom Kopernikusa, sprečena je monopolizacija tržišta!
Foto: Beta

dobra odluka

EKONOMSKI STRUČNJAK MILADIN KOVAČEVIĆ: Telekom napravio pravi potez kupovinom Kopernikusa, sprečena je monopolizacija tržišta!

InfoBiz -

Poznati ekonomski analitičar Miladin Kovačević smatra da je Telekom Srbija napravila dobar poslovni potez kupovinom kablovskog operatera Kopernikus Technology, naročito zbog opasnosti od monopolizacije tržišta od strane drugih kablovskih operatera.

- To je jedan legitiman akt i sasvim sigurno dobra poslovna odluka. Verovatno najvažnija stvar u tom slučaju je to što takav potez predstavlja odbranu od monopolizacije tržišta, s obzirom na udeo u tržištu drugih operatera i njihovo širenje. Naravno, kupovina kablovskog operatera znači i širenje sopstvenog tržišta i daljeg poslovnog razvoja kompanije Telekom - kaže Kovačević.

Naš sagovornik ističe da se sada vidi da je dobro što Telekom nije prodat, podsećajući na odluku Vlade Srbije iz 2015, kada je jednoglasno odlučeno da se odustane od prodaje ovog domaćeg giganta.

- Dobro je što Telekom nije prodat jer nema druge odbrane od monopolizacije u sferi telekomunikacija koja je opasna između ostalog i zbog toga što se indirektno može uticati na medije, odnosno prisvajati medijski prostor - zaključuje Kovačević.

Podsetimo, prema izveštaju Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) najveći operator distributivnih medijskih sadržaja u Srbiji u 2017. godini bila je Srpska kablovska mreža SBB, sa tržišnim učešćem od 54 odsto prema broju pretplatnika, uključujući i podatke IKOM koji je početkom 2018. pripojen operateru SBB. Telekom Srbija a.d. je imao 25 odsto tržišta, pa će kupovinom kablovskog operatera Kopernikus Technology ojačati svoju tržišnu poziciju.

(Kurir.rs/A. S. B./Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track