PRESIPANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO NIJE OPCIJA: 10 lekcija o novcu koje moramo da naučimo našu decu!
Foto: Shutterstock

PRESIPANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO NIJE OPCIJA: 10 lekcija o novcu koje moramo da naučimo našu decu!

InfoBiz -

Decu bismo od malih nogu trebali da naučimo kako da štede novac i na koji način ga je najbolje rasporediti

Na ovoj važnoj lekciji vaša će vam deca jednog dana biti zahvalna, jer će bolje znati daupravljaju svojim finansijama.

1. Pravilo broj jedan: novac ne raste na drvetu

Ako vas vaša deca posmatraju dok podižete gotovinu putem bankomata, dobijaju utisak kako je do novca lako doći – dovoljno je samo stisnuti neku tipku i novčanice same ispadaju iz automata. Trebali biste da im objasnie kako vi morate puno da se trudite i radite kako biste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati samo njihovi sigurni trezori.

2. Pokažite im kako mudro da troše džeparac

Kako biste naučili decu da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ukoliko vaše dete kupi nekakvu super igračku koju je slučajno videlo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novčića za kupovinu predmeta koji mnogo želi da ima, na najbolji će način shvatiti koje su posledice nerazumnog odnosno neplanskog trošenja novca.

3. Čekanje se više isplati

Parola "kupi sada, plati kasnije" loš je putokaz deci koja će jednog dana kada se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički presipati "iz šupljeg u prazno". Kako biste to sprečili

naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobar primer za to je pica – napravite zajedno picu sa svim sastojcima koje vaša deca najviše vole, a potom za poređenje ispecite jednu gotovu picu iz zamrzivača. Za picu koju ste sami pripremali potrebno je mnogo više vremena, ali čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od zamrznute.

4. Plansko trošenje budžeta

Decu treba naučiti i da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Zato, pre nego što odete u zajedničku kupovinu napravite proračun – šta ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate da potrošite.

Pritom poredite cene u pojedinim prodavnicama, proverite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedeli. Ne zaboravite na bodove za popust ukoliko ih prikupljate. Deca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

5. Štednjom novca do nove igračke

Ko štedi marljivo, uvek ima sve - poznata je mudrost koju biste trebali da otkrijete svojim mališanima. Ako je vaše dete poželelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne da štedi novac kojim će moći da ispuni tu želju. Čim prikupi dovoljno novčića, odvedite dete u prodavnicu neka kupi željenu igračku. Takvo iskustvo naučiće ga da nastavi da štedi za neku novu igračku i shvatiće da je štednja super stvar!

6. Vodite beleške o ušteđevini

Važno je za dete da zna gde se nalazi njegov novac kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da na računaru ili u nekoj svesci vode beleške o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ukoliko još nisu toliko vešti s brojkama i slovima, pomozite im u tome. Tako će ujedno moći da prate u kojem vremenskom periodu su uspeli da prikupe određenu svotu novca.

7. Sastavite listu detetovih želja

Nije nimalo lako klincima i klincezama odrediti top listu prioriteta. Zato je bezbolnija varijanta sesti za sto s njima i napraviti listu onih stvari koje bi oni želeli da kupe svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama da bi njihov odabir bio što bolji.

8. Otkrite deci sve prednosti štednje

Upoznajte dete sa svim prednostima štednje. Otkrite mu šta je to kamata i kako njegovi oročeni novčići zahvaljujući kamati s vremenom mogu sami od sebe da narastu. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželeti da potroši sav novac na igračke već će uvek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

9. Zdrava doza kritičnog razmišljanja

Naučite decu da ne veruju slepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge kompanije kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit. Objasnite im zato kako trebaju da sumnjaju u atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.

10. Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati

Naučiće decu da jedan deo svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti da se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu, već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca poklonili, jer je važan svaki novčić.

(Promo - tekst / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track