NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve u oktobru 11,55 milijardi evra
Foto: Stefan Jokić

dobre vesti

NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve u oktobru 11,55 milijardi evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra iznosile 11,55 milijardi evra, što je za 377,9 miliona evra više nego na kraju septembra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšten o je iz NBS.

Neto devizne rezerve (isključuju devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9,62 milijarde evra, i veće su za 304 miliona nego na kraju septembra, što je njihov novi najviši nivo krajem meseca od 2000. godine.

Na povećanje deviznih rezervi delovale su gotovo sve kategorije, pri čemu su prilivi višestruko nadmašili odlive. Neto prilivi, u najvećoj meri, ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama i neto pozitivnih tržišnih efekata, u ukupnom iznosu od 156,8 miliona evra.

Pozitivan efekat u ukupnoj vrednosti 121,9 miliona evra, ostvaren je po osnovu donacija, uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i neto priliva po drugim osnovima.

Pozitivan efekat delimično je ostvaren i po osnovu obezbeđenja preostalog dela deviznih sredstava u sklopu pripreme za otplatu evroobveznice Srbija 2018, koja dospeva početkom decembra i za koju je država tokom godine, zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, najveći deo sredstava obezbedila - iz dinara, čime je uticala na smanjenje javnog duga i poboljšanje njegove valutne strukture, ističu iz NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 590,5 miliona evra i bio je za 101,7 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

Od januara do kraja oktobra ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,73 milijardi evra. U oktobru je, kao i od početka godine, zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto. Ipak, tokom oktobra bili su prisutni određeni deprecijacijski pritisci, usled čega je NBS u tom mesecu intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track