Najnovije vesti

MINISTAR LJAJIĆ O TAKSAMA NA SRPSKE PROIZVODE: Ako Priština ne trpi posledice, zašto bismo mi?
Foto: Zorana Jevtić

Srbija neće učestvovati na sastancima radnih tela Cefte u Prištini

MINISTAR LJAJIĆ O TAKSAMA NA SRPSKE PROIZVODE: Ako Priština ne trpi posledice, zašto bismo mi?

Biznis

Beograd ne može da ima posledice zbog odbijanja da učestvuje na sastancima radnih tela Cefta koji će u Prištini biti održani u utorak i sredu, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

foto: Zorana Jevtić

Navodi da, nažalost, u okviru Cefta ne postoji mehanizam za kažnjavanje Prištine zbog odluke da uvode dodatne takse od 10 odsto na srpske proizvode od čega, kaže, štetu imaju svi, i potrošači i proizvođači, a zbog koje Beograd neće učestvovati na sastancima radnih tela Cefte u Prištini.

"Kad Kosovo nema nikakve posledice za ovo što radi, ne znam kako bi mogli da imamo posledice zato što ne učestvujemo na sastancima", rekao je Ljajić.

Smatra da bi EU trebalo da izvrši veći pritiska na Prištinu da povuče meru o dodatnoj taksi i da jedino EU može da utiče na Prištinu da ukine meru.

"Oni su naša adresa, oni su pokrovitelji Cefta. Proklamovali su da je jedan od ključnih ciljeva Berlinskog procesa stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora. Sa ovim merama Prištine taj cilj ne da je besmislen, nego je sramota pričati o tome", navodi Ljajić.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Podsetio je da su već i EU, Sekretarijat Cefta, SAD, američki ambasadori u Beogradu i Prištini nedvosmisleno rekli da je odluka Prištine kršenje Cefta sporazuma i principa slobodne trgovine, te da je politički motivisana.

Zato je, kaže, politika jedini način da izdejstvujemo promenu odluke Prištine za koju kaže da je deo unutrašnje borbe Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja Nije, navodi, slučajno da je odluka Prištine o taksama doneta uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 8. novembra.

"Sa takvim diskursom besmisleno je voditi dijalog sa Prištinom o bilo čemu", smatra Ljajić.

Upitan o eventulanim kontramerama, Ljajić ponavlja da one ne bi mogle da daju rezultat, jer se sa Kosova kupuje roba vredna 20 miliona evra godišnje i to uglavnom od srpskih proizvođača.

(Kurir.rs/Tanjug, Pink/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...