ŽESTOK OBRAČUN ZBOG KORIDORA 11, SVE PRŠTALO Zorana: To ćeš da objašnjavaš tužilaštvu, a ne meni! Mrka: Ne znaš ti ništa!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

Najavljene krivične prijave zbog deonice od Uba do Lajkovca

ŽESTOK OBRAČUN ZBOG KORIDORA 11, SVE PRŠTALO Zorana: To ćeš da objašnjavaš tužilaštvu, a ne meni! Mrka: Ne znaš ti ništa!

InfoBiz -

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, zbog deonice auto-puta na Koridoru 11 od Uba do Lajkovac

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se intenzivno radi na popravljanju štete i ponovnoj izgradnji dela auto-puta od Uba do Lajkovca, te da se nada da će do kraja godine 103 kilometara Koridora 11 biti pušteno u saobraćaj. Njen prethodnik Miluitin Mrkonjić, sa druge strane naglašava, da je izgradnja deonice Koridora 11 Ub - Lajkovac, posle svega što se desilo, neuspeh.

foto: Beta/Miloš Miškov

Dodao je da ministarka Zorana Mihajlović "ne zna ništa" i da stoga s njom nema šta da razgovara o navedenoj deonici i problemima koji su tu nastali. Ministarka je istakla da je čuvena deonica iz njive u njivu, na koju je potrošen ogroman novac u iznosu od 100 miliona dolara, pravljena je od blata i gline.

"Nažalost, taj put moramo da gradimo ispočetka u dužini od 2,5 kilometra", rekla je Mihajlovićeva za RTS i istakla da će krivična prijava biti proširena na sve one koji su odobravali da se koristi loš materijal, pa danas imamo oštećen put koji nije u funkciji.

"Ko je kriv odlučiće Tužilaštvo za organizovani kriminal i odgovorni će to objašnjavati policiji i tužilaštvu, a ne meni. Inženjeri i firme angažovane na ovoj deonici rade danonoćno da, ne samo poprave, već ponovo izgrade put, pošto sa svakim kopanjem nailaze na blato i glinu. Neko je odobrio da se loši materijali ugrade, ali time neka se bavi tužilaštvo, naše je da učinimo da put bude operativan", izjavila je Mihajlovićeva.

Mrkonjić ipak smatra da su najodgovorniji za ono što se desilo na deonici Ub - Lajkovac iz resornog ministarstva, Koridori Srbije i Putevi Srbije.

foto: Zorana Jevtić

"Ne znači da graditelji, projektanti i ostali stručnjaci ne treba da snose odgovornost, ali ove tri institucije su dužne da postave na prave noge to pitanje i da nađu odgovorne", kaže on.

Mrkonjić podseća da je bio ministar u periodu od 2008. do 2012. godine, a da je deonica o kojoj je reč počela da se gradi 2010.

"Dve godine sam ja bio ministar kad je ta deonica rađena. Rađena je sa domaćim izvođačima koji su na tenderu dobili posao, to je konzorcijum naših preduzeća među kojima su Planum i Putevi Užice. U mom mandatu su radili bez problema, besprekorno. Nije bila nijedna primedba o kojoj sad govore - glina u tom periodu nije ugrađena, to tvrdim", naveo je on.

Nakon toga, dodaje Mrkonjić, ne učestvuje u realizaciji projekta, ali ga vode Koridori Srbije koji su investitori.

"Deonica se završava 2014-15. godine, vrši se tehnički prijem i Koridori Srbije prenose ceo posao Putevima Srbije koji treba da nastave da ga održavaju i stave u funkciju. Iz medija 2017. godine saznajemo da se na putu pojavljuju podužne pukotine. Ove godine u martu poginu dva čoveka, ne zbog tih rupa već zato što put nije bio obezbeđen, dakle niko nije održavao taj put", ističe Mrkonjić.

Dodaje da on ne bi izabrao nove izvođače, kao što je to sad učinjeno, nego bi ljude koji su već radili deonicu "naterao da završe posao".

"Moje mišljenje kao inženjera je da apsolutnu odgovornost snosi onaj ko je održavao put, a to su Putevi Srbije. Pretpostavljam da nisu radili svoj deo posla", naglašava Mrkonjić i dodaje da je poslednji put bio na Koridoru 11 pre tri meseca.

Mrkonjić navodi da je u prvom momentu mislio da je glavni uzrok samo "neznanje u rukovodećim strukturama tog posla i eventualno nesposbnost da se problem reši".

"Sada pretpostavljam da ima i nešto drugo, da se radi, ono što ste i vi rekli, da bi se uzeo novac. Garancije imate, naterate izvođače da to završe, saniraju. Ništa bolje i ovi koji su uzeli sad da rade neće uraditi, mogu samo gore da urade", zaključuje Mrkonjić.

foto: Printscreen/Pink

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa bivšim ministrom Milutinom Mrkonjićem, zbog deonice autoputa na Koridoru 11 od Uba do Lajkovca.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track