Najnovije vesti

VLAHOVIĆ: Takse od 100 odsto neodržive na dugi rok za Kosovo
Foto: Dado Đilas

Predsednik Saveza ekonomista Srbije

VLAHOVIĆ: Takse od 100 odsto neodržive na dugi rok za Kosovo

Biznis

BEOGRAD - Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović kaže da carinske takse od 100 odsto, koje je Priština uvela za robu iz Srbije, nisu održive na dugi rok.

 

"Mislim da ovim sankcijama, odnosno podizanjem takse od čitavih 100 odsto, zapravo dramatično poskupljuju proizvodi i čini mi se da to ni politički, ni ekonomski neće biti održivo za njih", ističe Vlahović za Tanjug i dodaje da ne vidi s kojih drugih tržišta bi došla zamena za srpske proizvode.

On kaže da će ova odluka prištinskih vlasti svakako imati uticaj na srpski izvoz, "jer se gotovo 15 odsto ukupnog izvoza Srbije realizuje na tržištu Kosova i Metohije".

 

Vlahović smatra da Evropska unija, odnosno Evropska komisija, treba da reaguje, jer se krše krše odredbe CEFTA sporazuma, ali i osnovna načela slobodne trgovine koja postoje unutar Evropske unije.

 

"Ukoliko bi se ove sankcije, odnosno takse od 100 odsto, uvedene od strane vlade Kosova na dugi rok održale, onda bi svakako proizvođači iz Srbije koji svoju robu izvoze na Kosovo morali da traže nova tržišta, ali ponavljam, ova mera pogađa upravo Kosovo", zaključio je Vlahović.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...