Najnovije vesti

SPREMAN NOVI ZAKON: Zabranjuje se gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima
Ilustracija, Foto: Shutterstock

reka dragoceni resurs

SPREMAN NOVI ZAKON: Zabranjuje se gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima

Biznis

BEOGRAD/SARAJEVO - Britanska agencija Rojters piše danas da je Srbija pripremila nacrt novog zakona kojim će se zabraniti izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u zaštićenim područjima.

 

Zakon, koji je izradilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije, biće početkom 2019. godine prosleđen vladi i parlamentu, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Ivan Karić za britansku agenciju.

 

- Ukoliko se nastavi ovaj ekstremno neekološki trend preusmeravanja tokova u kanale, uskoro ćemo zauvek izgubiti više hiljada kilometara balkanskih tokova i reka, rekao je Karić.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Južne Vesti/LJ.M.

Dodaje i da bi, prema novom zakonu, male hidroelektrane koje su već izgrađene mogle izgubiti pravo na subvencije za isporuku energije ako se utvrdi da ne poštuju ekološke procedure.

 

Grupe aktivista za zaštitu životne sredine tvred da će brane iscrpeti reke čiju vodu lokalne zajednice koriste za piće, poljoprivredu, ribolov i turizam, kao i da će uništiti staništa jedinstvenih životinjskih vrsta u regionu, kao što su dunavski losos i balkanski ris.

 

Nevladine organizacije Rivervoč i Evronejčer (EuroNatur) objavile su danas dokument koji pokazuje da su tri četvrtine reka na Balkanu toliko ekološki vredne da bi na njima potpuno trebalo zabraniti razvoj hidroelektrana.

 

Te dve organizacije se zalažu za očuvanje mreže vodnih tokova na Balkanu koju nazivaju "plavim srcem" Evrope, procenjujući da rečna mreža od Slovenije do Grčke iznosi čak više od 80.000 kilometara.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Avaz.ba

Vlasti i investitori širom regiona Zapadnog Balkana, dodaje Rojters, smatraju da je hidroenergija ekološka alternativa za druge izvore energije, i navode da bi zemljama u regionu ona mogla da pomogne da dostignu ciljne nivoe energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj energetskoj potrošnji, koje treba da ispune kako bi se priključile Evropskoj uniji.

 

Prema planovima koje razmatraju vlade balkanskih država, mreža od skoro 3.000 MHE bi mogla biti izgrađena širom regiona, od čega jedna trećina u zaštićenim područjima, navodi se u tekstu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...