Najnovije vesti

NEDIMOVIĆ: Izvoz 10.000 tona goveđeg mesa u Tursku u 2019.
Foto: Vladimir Šporčić

OTVARAJU SE I NOVA TRŽIŠTA

NEDIMOVIĆ: Izvoz 10.000 tona goveđeg mesa u Tursku u 2019.

Biznis

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio, pred put u Tursku, da očekuje da danas sa kolegom iz te zemlje dogovori povećanje kvote izvoza goveđeg mesa sa 5.000 na 10.000 tona u 2019. godini.

 

Srbija je već ispunila kvotu izvoza goveđeg mesa u Tursku za 5.000 tona u vednosti od 25 miliona evra, a Nedimović kaže da će današnji sastanak u Turskoj biti veoma važan za razvoj našeg stočastva u pogledu utvrđivanja tržišta i kvota za 2019.

 

"Mi smo samo u poslednih četiri ili pet meseci ispunili kvotu izvoza goveđeg mesa u Tursku i to je značajan doprinos izvozu u vrednosti od 25 miliona evra. Očekujemo sledeće godine da imamo veću kvotu i danas ćemo to pokušati da dogovorimo sa ministrom Turske. Već imamo neke ranije dogovore i očekujem da tamo izvozimo oko 10.000 tona mesa", rekao je Nedimović za Prvu.

 

Kaže da imamo dovoljno robe, ali i da je uvek bolje ne izvozimo živa grla već da preradujemo meso i onda da ga izvozimo.

 

Nedimović ističe da će za tov junadi biti povećane subvencije sa 10.000 na 15.000 dinara i da je to značano povećanje za stočare.

 

Rekao je da Srbija već izvozi meso u Kinu i da u tu zemlju svake nedelje ide određeni kontigent goveđeg mesa, kao i da Srbija ima i nova tržišta kao što su Izrael, Egipat i Liban.

 

Nedimović očekuje da će biti otvorena i još neka nova tržišta.

"Mislim da za stočarstvo i tovno govedarstvo idu bolji dani, a to potvrđuje i činjenica da je cena skočila za 30 odsto na tržištu", dodao je Nedimović.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...