RAZGOVARALI O ŽELEZNIČKOM TRANSPORTU, PUTNIM PRELAZIMA: Mihajlovićeva se sastala sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Pirotskog okruga
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

ministarka u poseti koridoru 10

RAZGOVARALI O ŽELEZNIČKOM TRANSPORTU, PUTNIM PRELAZIMA: Mihajlovićeva se sastala sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Pirotskog okruga

InfoBiz -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Pirotskog okruga, u mestu Kržince, gde je privremeno izmešteno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sastanku su priustvovali zamenik gradonačelnika Pirota Vidojko Panajotović, predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, predsednica Opštine Babušnica Slađana Nikolić i predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Nakon sastanka Mihajlović je navela da je osim određenih rehabilitacija puteva koji su regionalni, razgovarano i o železničkom transportu, putnim prelazima i problemima koje zajednički pokušavaju da reše.

Kada je reč o Pirotu, Mihajlović je najavila da će se već danas nastaviti razgovori sa direktorom Železnica infrastrukture vezano za obezbeđenje putnih prelaza, kao i za probleme na automatskoj rampi.

"Mi radimo velike infrastrukture projekte, autoputeve, ali nijednog trenutka ne sme da se desi da nema dovoljno ulaganja u regionalne puteve", istakla je potpredsednica Vlade.

Govoreći konkretno o Babušnici, ministarka je navela da će biti raspisan javni poziv za projektno - tehničku dokumentaciju za dva putna pravca Babušnica-Pirot i Babušnica-Zvonačka banja.

"Vladi Srbije banje su veoma važne, pravili smo projekte za ulaganja za sve banje u Srbiji, pa i vezano za ovu banju i verujem da ćemo sledeće godine imati završenih tih 10 kilometara puta", kazala je.

Za Belu Palanku, Mihajlović je zahvalila na velikoj pomoći Koridora i dodala da se od te firme očekuje da izađu u susret i da sve ono što su pokvarili na putevima poprave.

Dodala je da će se posebna pažnju obratiti na dva mosta na Nišavi u Beloj Palanci.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Za Dimitrovgrad, Mihajlović je kazala da se mora povesti računa i obezbediti da protok turista koji dolaze iz pravca Bugarske bude efikasniji. Kako je navela, razgovaraće se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova vezano za manji novi granični prelaz.

Babić je, upitan za petlju kod Sopota, naveo da je projektna dokumentacija završena, da će do kraja godine biti raspisan tender, a sredinom naredne godine da će početi prvi radovi, koji bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine. Dodao je da je petlja Pirot zapad završena.

Za klizišta kod Sarlaha, Babić je kazao da su šipovi urađeni, te da se sada radi u tunelu, kao i da veruje da će oko Nove godine pustiti i 1,8 kilometara od tunela, odnosno ispred tunela.

"Bancarevo je najveći izazov sa kojim smo se suočili. Pre godinu dana procenat radova je bio 27, 28 odsto, a u ovom trenutku procenat završenosti je 83 odsto. Od 27 kosina koje imamo na toj deonici, 24 su regulisane i stabilne, a na preostale tri se radi na taj način da budu sigurne i da nas služe u narednim desetinama godina", kazao je Babić.

Tončić je zahvalila na tome što je pokazano da Ministarstvo može da radi i dislocirano, van sedišta, na terenu gde su najpotrebniji.

Putni pravac kroz Pirotski upravni okrug - istočni krak Koridora 10 i od Niša do administrativne granice sa Bugarskom u dužini od 86,9 kilometara, veoma je koristan za okrug, kaže Tončić i dodaje da je u većem delu pušten u punom profilu.

"U jednom delu je put pušten u jednoj traci i očekujemo puštanje onog dela Bancarevog proseka koji je u završnoj fazi, jer ćemo time izbeći Sićevačku klisuru i 13 tunela u toj klisuri, koji su potencijalno mesto rizika", dodala je Tončić.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

Panajotović je kazao da je danas potvređena realizacija svega onoga što je ranije dogovoreno, dok je Dimitrov zahvalio na formatu sastanka koji je omogućio da za pet minuta iznesu sve probleme koje imaju u vezi železnica, puteva i u vezi Koridora i da dogovore dalje korake.

Nikolić je navela da je Babušnica do sada iz određenih razloga bila zaobilažena, ali da sada vidi da će se raditi i sarađivati sa Ministarstvom i uraditi nešto važno, što je za početak rekonstrukcija puta Babušnica - Pirot i rekonstrukcija puta Babušnica - Zvonačka banja.

Miljković je rekao da je na sastanku potvrđeno da opština Bela Palanka, Koridori Srbije i Ministarstvo imaju odličnu saradnju, kao i to da će se nakon izgradnje Koridora 10 svi putevi - regionalni i lokalni vratiti u prethodno stanje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja