CARSKI SIR JOVANOVIĆA OBARA SA NOGU I FRANCUZE I ISTRANE: Upoznajte porodicu koja stoji iza njega
Foto: Promo

CARSKI SIR JOVANOVIĆA OBARA SA NOGU I FRANCUZE I ISTRANE: Upoznajte porodicu koja stoji iza njega

InfoBiz -

Šta se dogodi kada beogradsko dete, naviklo da ceo radni vek upravlja lokomotivama, odluči da bolju budućnost za svoje naslednike potraži na porodičnom imanju u Smederevu? Odgovor na to, ali i na pitanje o porodičnom receptu za sir koji je ponovo oživeo, najbolje daje Zvonko Jovanović, mašinovođa u penziji i glava porodice koja je pokrenula proizvodnju jedinstvenog sira, dostojnog careva. Carski sir Sirane Jovanović, može se ekskluzivno pronaći u odabranim Roda marketima u okviru Super Srbije i to u tri varijante: klasik, sir sa žalfijom i sa lavandom.

foto: Promo

Uz podršku Direct Medije i Rode, koje su pokrenule ovaj projekat, osam malih preduzetnika izložilo je svoje proizvode na police ovog marketa. Takmiče se u prodaji i to sa jako dobrim razlogom – oni proizvodi koji se najbolje budu prodavali imaju šansu da sa Rodom potpišu godišnji ugovor.

foto: Promo

Zato upoznajte porodicu koja stoji iza Carskog sira. Možda je baš to vaš favorit!

Priču o preduzetničkom putu Sirane Jovanović pogledajte OVDE

foto: Promo

Zvonko Jovanović shvatio je da mu je na ostvarenju njegovog sna o sigurnoj budućnosti za svoju decu bilo potrebno komad zemlje, jedan tajni porodični recept za ekstra tvrdi punomasni sir, ali i čvrsta volja.

  • Odrastao sam na beogradskom asfaltu, bez oca koji je preminuo kada sam imao samo 14 meseci. Odgajila me je majka, najvrednija i najpožrtvovanija žena koju znam. Radila je i po dva posla samo da bih ja imao lepo detinjstvo i sve što mi je potrebno. Ja idem njenim primerom i uradiću sve što mogu da svojoj deci osiguram budućnost, priča nam Zvonko.
foto: Promo

Nakon penzije, odlučuje da se ozbiljno posveti svom snu da proizvodi mleko i sir, i na placu svoje majke, u Smederevu, osniva firmu za proizvodnju sireva, po recepturi koja potiče iz davnih dana, od predaka sa juga Srbije.

  • Odmah mi je bilo jasno da u rukama imam naš proizvod, kao i da želim da nastavim tradiciju i ljudima pokažem da u našoj zemlji može da se proizvede punomasni ekstra tvrdi zreli sir. Period sazrevanja Carskog sira je najmanje 6 meseci a može ići i do tri godine, da bi sir dobio tu jedinstvenu pikantnost i jačinu. Naš sir je stoprocentno prirodan, a oplemenili smo ga dodavanjem različitih biljaka ili kombinovanjem zanimljivih ukusa – te tako imamo sir u crvenom vinu odležao u lozovoj rakiji, sir sa dodatkom žalfije, ruzmarina, anisa, lavande i crnih tartufa, priča nam Zvonko.
foto: Promo

Posetili smo Siranu Jovanović u Smederevu i naišli na sliku jedne veoma skladne porodice, odlučne da istraje u ovom poslu. U posao su uključeni i Zvonkova supruga i četvoro dece. U najskorije vreme planiraju proširenje i izgradnju proizvodne hale na placu, iza kuće u kojoj je sada proizvodnja. A da se očeva ideja o sirani razvija i poprima obrise ozbiljne kompanije, raduje sve. Posebno sina Dušana koji je odrastao sa sećanjima na oca koji proizvodi mleko:

foto: Promo
  • Nema boljih, ni vrednijih roditelja na svetu, verujte mi. Moja prva sećanja na njih su kako vredno rade, po dva posla a uvek ostave vreme da se posvete i nama. Odrastao sam sa mirisom sela u nozdrvama. Iako sam rođeni Beograđanin, najbolje se osećam kad dođem ovde, u Smederevo. Taj oštri vazduh, otvoreni prostor, miris životinja i sena je ono što meni prija. Trenutno i dalje živim u gradu ali me jako veseli ideja da se za stalno preselim ovde. Dosta mi je da živim među kompjuterima, mobilnim telefonima, da stalno nešto zvoni i klikće. Niko ni sa kim ne razgovara, otuđili smo se, i ja se prosto ne osećam dobro u takvoj sredini.
foto: Promo

Da su Jovanovići bili u pravu kada su poslušali svoj instinkt i proizveli ovaj redak sir, govori i činjenica da su osvojili mnoga priznanja i medalja na sajmovima na kojima su rado viđen gost. Između ostalog, mogu se pohvaliti nagradama na “Novosadskom Sajmu” i “Sajmu etno hrane”.

foto: Promo

Za projekat Super Srbija imaju samo reči hvale ali i zahvalnosti. Raduje ih inicijativa da se podrže mala preduzeća i porodične firme:

  • Mi smo se za naš osnovni proizvod dosta namučili. Dug je proces bio dok nismo stigli do rešenja, dok se nije uobličila ideja o ponudi. Naš Carski sir je toliko prirodan da mu je i kora jestiva jer u sebi sadrži samo sirilo, mleko i so. Sve prirodno i kvalitetno. Za takav proizvod mi onda nije bilo teško da preguram preko glave hiljadu i jedan problem i komplikaciju. U Srbiji ima sunca dovoljno za sve, ne treba juriti neko drugo, zaključuje Zvonko.
foto: Promo

Carskom siru divili su se Francuzi, Istrani, Rusi – priča Zvonko - i svi su bili oduševljeni ukusom ali i natpisom na ambalaži „Proizvedeno u Srbiji“ jer im je prosto neverovatno da zemlja sa tradicijom belog mekanog sira može da proizvede jedan koji odvažno nosi titulu najboljeg sira na jednom festivalu. Carski sir nema falsifikata. Posle njegove konzumacije nema neopredeljenosti, ili ćete ga volti ili jednostavno nećete.

foto: Promo

Ali, očigledno da može. Siguran je da je Srbija veliki potencijal na polju proizvodnje hrane i uz dosta upornosti, smatra da svako može uspeti. Naravno, ukoliko stoji iza kvalitetnog proizvoda.

Zato je Super Srbija sa razlogom pozvala Jovanoviće. Da li ste spremni da probate njihov proizvod dostojan careva?

REČ DVE O CARSKOM SIRU

foto: Promo

Ekstra tvrdi Carski sir od kravljeg mleka, rađen po tradicionalnoj recepturi, potpuno je prirodan. Za samo jedan kilogram Carskog sira potrebno je od 15 do 20 litara najboljeg mleka, srazmerno vremenu sazrevanja. Ne sadrži konzervans, ni dodatke veštačkih boja a rađen je po tajnom porodičnom receptu od sirovina provereno vrhunskog kvaliteta. Možete ga kupiti u tri varijante: Carski sir klasik, sir sa dodatkom žalfije i sa dodatkom lavande. Ovaj jedinstveni proizvod osvajač je zlatne medalje za kvalitet na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Reč dve o Super Srbiji

foto: Promo

Projekat Super Srbija pokrenuli su Direct Media i Roda u želji da na veliko tržište izvedu 8 malih preduzetnika i pruže im priliku da postanu stalni dobavljači Roda marketa. Preduzetnici čiji proizvodi osvoje srca potrošača i pokažu zavidne rezultate prodaje, dobijaju šansu da potpišu jednogodišnji ugovor sa Rodom i osiguraju svoje mesto na policama i u 2019. godini. Samo jedan od njih, koji pored prodaje bude podjednako uspešan i u zadovoljavanju kriterijuma koji se tiču opšteg odnosa prema projektu, poštovanja rokova isporuke, spremnosti da se unapredi i promoviše svoj proizvod, poneće laskavu titulu HIT proizvoda.

Pratite preduzetničke priče na TV Prva svake nedelje od 18.45 i podržite svoje omiljene proizvode kupovinom u Rodi!

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track