MINISTAR MALI: Do kraja godine rast BDP 4,4 odsto
Foto: Tanjug/Rade Prelić

palata srbije

MINISTAR MALI: Do kraja godine rast BDP 4,4 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine.

"U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije", poručio je Mali na prezentaciji strateškog dokumenta "Program ekonomskih reformi i predstavljanje preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021" za koji je tražio podršku privrednika.

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi visoku stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću za redom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.

Tako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da nikada nije bila niža.

"Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar", ocenio je ministar finansija.

On je naglasio da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali. On je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track