OKRUGLI STO U NOVOM SADU BAJATOVIĆ: Srbija će se bez ikakvih problema snadbevati gasom
Foto: S.S.

po konkurentnim cenama

OKRUGLI STO U NOVOM SADU BAJATOVIĆ: Srbija će se bez ikakvih problema snadbevati gasom

InfoBiz -

NOVI SAD - Srbija će se i ubuduće bez ikakvih problema snabdevati odgovarajućim količinama ruskog gasa po konkurentnim cenama – rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa i poručio da je gradnja Turskog toka i Severnog toka 2 u energetskom interesu.

foto: S.S.

"Finska je potvrdila da neće povući nikakve dozvole za gradnju Severnog toka 2. Doći će do značajnog smanjenja proizvodnje gasa u Evropi, morate ga supstituisati. Ne možete ga zameniti takozvanim alternativnim izvorima energije. Niko neće izbaciti ruske isporuke gasa. Severni tok će se verovatno graditi", rekao je Bajatović.

Upitan o rezoluciji Evropskog parlamenta protiv gradnje Severnog toka 2 i da li zbog nekih odluka može biti ugrožena gradnja nacionalnih gasovoda na Balkanu, uključujući i gasovod kroz Srbiju, Bajatović kaže da je ta odluka Brisela administrativna, a da život "priča nešto drugo".

Kako je dalje rekao, kada se radi o Turskom toku, on se radi isključivo po evropskim pravilima.

foto: S.S.

"Mi u Srbiji radimo po srpskom Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Treći energetski paket. Francuska, Nemačka, Austrija koje su produžile ugovor sa Rusijom, Mađarskom i Bugarskom žele Turski tok i količine gasa iz Severnog toka 2, za razliku od administrativnih odluka nekih centara moći i onoga što zagovara briselska administracija, najvećim delom pod pritiskom Vašingtona", kaže Bajatović.

foto: S.S.

Ovo je sve rečeno na okruglom stolu "Gasna jednačina - izazovi snabdevanja gasom" održanom u ogranku SANU u Novom Sadu, na kome su učestvovali eksperti iz Nemačke, Francuske i Rusije, kao i domaći stručnjaci.

foto: S.S.

"Bez Rusije nije moguće rešiti energetsku jednačinu po pitanju gasa u Evropi, te Srbija i zemlje regiona imaju ugovore sa ruskim Gaspromom do 2020, odnosno 2022. Ključni momenat o kome ćemo govoriti je 2020. godina kada se prekida isporuka gasa preko Ukrajine. Svi imaju odgovarajuća tehnička i druga rešenja da niko ne ostane bez gasa", zaključio je Bajatović.

(Kurir.rs/S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track