Najnovije vesti

OD DANAS I ZVANIČNO: Francuski Vansi preuzima beogradski aerodrom Nikola Tesla
Foto: Dragana Udovičić

Koncesija

OD DANAS I ZVANIČNO: Francuski Vansi preuzima beogradski aerodrom Nikola Tesla

Biznis
12:12h

BEOGRAD - Francuska koropracija "Vansi erports" (Vinci Airports), koja je dobila koncesiju za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla", danas će zvanično preuzeti upravljanje tim preduzećem.

"To znači velike investicije u aerodrom, ali i druge investicije, kao što će biti izgradnja pruge BG voza, koja će povezivati aerodrom i centar, o čemu se pregovara sa Vladom Japana", kazao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas u Skupštini Beograda prilikom predstavljanja budžeta.

Vlada Srbije izabrala je početkom godine "Vansi" kao najpovoljnijeg ponuđača za koncesiju beogradskog aerodroma na 25 godina, jer je ponudio 501 miliona evra, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra.

Ranije je procenjeno da bi prihodi od koncesije u narednih 25 godina trebalo da budu 1,5 milijardi evra, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od 4,3 miliona evra do 16 miliona evra.

Od ponude za koncesiju 417 miliona evra ide u republički budžet, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, odnosno građani Srbije.

Francuska kompanija se obavezala i da neće biti otpuštanja ljudi na aerodromu. "Vansi" je osnovana 1996. godine, kao deo gradjevinsko-poslovne kompanije "Vansi" (Vinci), jedne od najvećih takvih u Evropi.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...