JORGOVANKA, KUPUJ SAMO ZLATO: Guvernerka poslušala Vučićev savet, a onda otkrila koliko tona zlata Srbija ima u trezoru!
Foto: Dado Đilas, Aleksandar Jovanović

važna je sigurnost

JORGOVANKA, KUPUJ SAMO ZLATO: Guvernerka poslušala Vučićev savet, a onda otkrila koliko tona zlata Srbija ima u trezoru!

InfoBiz -

Narodna banka Srbije ima više od 20 tona deviznih rezervi zlata u trezoru, izjavila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

Ona je na pitanje da li će poslušati predsednika Srbije koji je sugerisao da NBS treba da kupuje zlato odgovorila: "Naravno", i dodala da NBS to već čini, ističući da je važna sigurnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prethodnih dana da postoji opasnost od nove ekonomske krize, krajem sledeće ili 2020. godine, i da Srbija na to ne može mnogo da utiče, ali može da se pripremi da bi lakše "primali udarce".

Rekao je da će se Srbija zato orijentisati na povećanje deviznih rezervi, ali i rezervi zlata, i da je guvernerki Jorgovanki Tabaković rekao da polako kupuje zlato, "jer kada bude kriza u svetu, zlato je najskuplje".

Tabaković je gostujući na TV Prva rekla i da je ova godina nesumnjivo bila jedna od ekonomski najboljih i da je kada se počinjalo sa teškim reformama ističala da je strpljenje najvažnije. Takođe je istakla da je važna štednja i racionalna potrošnja.

"Ne danas, ne 2018. za 2019. već je to životni moto odgovornog čoveka. Ljudi su izgubili stpljenje, hoćemo sve odmah i ne pitamo za cenu", rekla je ona.

Guverner NBS je rekla i da je dinar ojačao za 0,2 odsto.

Upitana o tome što je dinar od strane "Blumberga" proglašen drugom najjačom valutom u svetu za ovu godinu, ona je ukazala da kao valuta ima najbolje performanse i da je stabilnost bila jedan od kriterijuma.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track