Najnovije vesti

PROMENE U INSPEKCIJSKOM NADZORU:  Inspektori će vršiti kontrolu kao tajni kupci, bez najave i pokazivanja legitimacije
Ilustracija, Foto: Shutterstock

izmene i dopune zakona

PROMENE U INSPEKCIJSKOM NADZORU: Inspektori će vršiti kontrolu kao tajni kupci, bez najave i pokazivanja legitimacije

Biznis

BEOGRAD - Inspektori od ove godine mogu da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije, saopšteno je danas iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje su usvojene u decembru 2018. godine i počele su da se primenjuju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Inspektori će se koristiti "prikrivenom kupovinom" kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun, i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza o tome da li je na primer privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun.

Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor.

"Ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima", navode iz ministarstva.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je važno napraviti jasnu razliku između onih koji posluju u skladu sa zakonom, u odnosu na one koji svesno, s predumišljajem krše zakon s namerom da prevare državu, građane ili radnike.

"To je i suština cele reforme inspekcijskih službi, da razdvojimo žito od kukolja", rekao je Ružić, a prenosi služba za informisanje ministarstva.

Cilj je da ova mera, kako je objasnio, doprinese ukupnom povećanju efektivnosti inspekcijskog nadzora, posebno u onim slučajevima koji se okončavaju u sudskim postupcima.

foto: Beta

"Ova vrsta dokazivanja učiniće postupke znatno kraćima i lakše objektivno dokazivima. S druge strane, šalje se jasna poruka da će onaj deo privrede koji je svesno u sivoj zoni biti efikasno procesuiran, odnosno da se protivzakonito poslovanje ne isplati i da se više ne može računati na to da postupci zastare", rekao je on.

Ovu mogućnost za sada su počeli da primenjuju inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...