BRNABIĆEVA ODGOVORILA NA KOMENTARE O SRPSKOJ EKONOMIJI: Najsporija? Tako je jer računaju i minus prethodne vlasti
Foto: Beta/Miloš Miškov

o primedbama ekonomista

BRNABIĆEVA ODGOVORILA NA KOMENTARE O SRPSKOJ EKONOMIJI: Najsporija? Tako je jer računaju i minus prethodne vlasti

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su komentari pojedinih ekonomista da je srpska ekonomija jedna od najsporije rastućih tačni jer ih baziraju na proseku od deset godina, u koje su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti.

"Pričaju kako je Srbija jedna od najsporije rastućih ekonomija u Evropi kada uzimaju desetogodišnji prosek. Pa tako je! Zato što u taj prosek ulaze i minus 3,1 odsto prethodne vlasti u 2009. godine, dva puta minus od jedan odsto...U naš prosek ulaze dva odsto i 2,8 odsto rasta u vreme mera fiskalne konsolidacije", pojasnila je ona.

Premijerka podseća da je Srbija prethodnu godinu završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto Podseća da je deficit u budžetu 2012. godine bio 245 milijardi dinara, a da je danas suficit 32,2 milijarde dinara, da je minimalac pre šest godina (2012. godine) bio 162 evra, a da je danas minimalac 232 evra.

"Tada je Vlada Aleksandra Vučića bila primorana da smanji plate i penzije za 10 odsto kako bhi izbegli bankrot, ali su zatim vraćene. Najveće povećanje plata bilo je u zdravstvu (28 do 30 odsto), zatim u prosveti(29 odsto) i u bezbednosnim službama (20 odsto)", pojasnila je ona.

Srbija je, kaže, u prošloj godini imala rekordan budžet za kapitalnu infrastrukturu od 128 milijardi dinara, a da budžetom za ovu godinu prelazi 200 milijardi dinara za kapitalne investicije.

foto: Pritnscreen/Pink

"Za 2019. godinu planiran je mali deficit, ali planirali smo deficit i u 2018. godini ali smo je završili sa suficitom", pojasnila je ona i podsetila da je od velikih infrastrukturnih projekata završen KC Niš, privodi se kraju Koridori 10 i 11, otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti...

Podseća i da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetković tadašnja vlada imala 70 odsto telefonskih sednica.

"Zamislite tu neodghovornost prema građanima. I sada mi neko priča da je danas diktatura, neodgovornost...Dajte samo malo iskrenosti. Koliki je bio deficit, javni dug, kolike su bile penzije...?", zapitala je premijerka.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track