PRIŠTINSKE TAKSE DESETKOVALE PREHRAMBENU INDUSTRIJU: Zabeležen pad od čak 10 odsto
Foto: Damir Dervišagić

analiza ekonomista

PRIŠTINSKE TAKSE DESETKOVALE PREHRAMBENU INDUSTRIJU: Zabeležen pad od čak 10 odsto

InfoBiz -

Zbog dodatnih taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije došlo je do pada prehrambene industrije od 10 odsto u novembru, saopštili su danas ekonomisti MAT-a.

Zbog toga je ta oblast postala glavni činilac međugodišnje stagnacije ukupne prerađivačke industrije u novembru i obaranja procenjenog rasta prerađivačke industrije u celoj 2018. godini na značajno manje od tri odsto.

Ekonomista MAT-a Stojan Stamenković je rekao da su ukupne isporuke na KiM iz centralne Srbije u periodu januar - novembar iznosile 410 miliona evra.

Precizirao je da je ta isporuka u oktobru iznosila 42,2 miliona evra, dok je u novembru nakon uvođenja taksi pala na 17,2 miliona evra.

Stamenković je rekao da su te isporuke, kada je reč samo o prehrambenoj industriji, u oktobru iznosile 7,7 miliona evra, a u novembru svega 3,2 miliona evra.

"Budući da su sada takse Prištine od 100 odsto proširene i na robu stranih proizvođača koja dolazi iz Srbije, treba očekivati povećanje ovog efekta do blizu potpune obustave isporuka. Ostaje da se vidi da li će i u kojoj meri, uz povećane troškove, manji deo moći da se kompenzuje izvozom i plasmanom preko drugih zemalja", naveo je Stamenković.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Damir Dervišagić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track