Najnovije vesti

STRUČNJACI FISKALNOG SAVETA I EKONOMSKOG INSTITUTA PREPORUČUJU: Vreme za ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru
Foto: Beta/Nenad Petrović

već nedostaje kadar

STRUČNJACI FISKALNOG SAVETA I EKONOMSKOG INSTITUTA PREPORUČUJU: Vreme za ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru

Biznis

BEOGRAD - U 2019. godini, kako kažu u Vladi Srbije za Tanjug, neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i trenutno se sa MMF-om ne radi na novom modelu zapošljavanja, dok ekonomisti smatraju da je došlo vreme da se ta zabrana ukine.

 

Nakon vise od pet godina od uvođenja privremene mere zapošljavanja u javnom sektoru uštedeo se novac, smanjen je višak radnika u pojedinim sektorima države, ali je s druge strane ta mera dovela do nedostatka kadrova u određenim sektorima države, pa je rad pojedinih institucija značajno otežan, poručuju iz Fiskalnog saveta i Ekonomskog instituta u Beogradu.

 

foto: Shutterstock

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković u izjavi Tanjugu kaže objašnjava da zabrana zapošljavanja nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih.

 

"Zabrana zapošljavanja je mera koja je trebalo da bude privremenog karaktera i da obezbedi kontrolu i masu plata koja se isplaćuje u javnom sektoru. Međutim, ta privremena mera traje već šest godina i krajnje je vreme da se napusti, pošto je već dovela do toga da u pojedinim važnim delovima državnog sektora imamo manjak zaposlenih", ocenio je Vučković.

 

Kaže takođe da ta mera nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih, već da je umesto nje potrebna odgovorna i ozbiljna analitična sistematizacija radnih mesta.

 

"Videti koliko ljudi zaista treba da radi u svakom državnom organu i onda se prema tome upravljati. Negde i dalje imamo previše zaposlenih, dok negde ima premalo zaposlenih. Nije dobro da postoje takve disproporcije i disbalansi", naveo je Vučković.

 

Direktor za naucno-istraživačke projekte Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže da mu se čini da su se stekli uslovi da se vladina mera makar preispita.

 

foto: Shutter

"Za period važenja ove zabrane, više od pet godina, napravljene su s jedne strane velike uštede, a s druge strane redukovan je broj zaposlenih. To je na neki način, osim izazivanja povoljnijeg troškovnog efekta u mnogim segmentima javnog sektora, verovatno doprinelo do pada kvaliteta samih usluga", kaže Nikolić.

 

Nikolić objašnjava da postoji evidentna nesrazmera broja zaposlenih u državnim institucijama, te dodaje da se problem mora rešiti, ali ne na uštrb kvaliteta.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...