OD 1. JANUARA OLAKŠICE U INSPEKCIJSKOM NADZORU:  Niže kazne privrednicima za priznanje prekršaja
Foto: Beta

SPORAZUMNO

OD 1. JANUARA OLAKŠICE U INSPEKCIJSKOM NADZORU: Niže kazne privrednicima za priznanje prekršaja

InfoBiz -

BEOGRAD - Od 1. januara ove godine u inspekcijskom nadzoru počeo je da se primenjuje i sporazum o priznanju prekršaja, što znači da će privrednici koji priznaju prekršaj moći da dobiju niže kazne, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Alat je namenjen, kako je pojasnio Ružić, pre svega "dobroj privredi" koja je nesvesno u zoni prekršaja, a omogućeno je da im pored umanjenja kazne bude izrečeno i upozorenje kod prvog prekršaja iz određene grupe.

foto: Marina Lopičić

"Pozivamo privrednike da se informišu o novinama, koje su predvidjene izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, a koje su usvojene u decembru prošle godine", rekao je Ružić, saopštilo je ministarstvo.

Za sada su dve inspekcije - tržišna i inspekcija rada, u potpunosti spremne da primene ovaj mehanizam, a namera je da se tokom 2019. uključe i druge inspekcije.

"Reformom inspekcijskog nadzora i uvodjenjem novih alata konstantno unapredjujemo rad inspekcija i na taj način jačamo borbu protiv sive ekonomije", rekao je ministar.

On je istakao da je cilj ove mere efikasniji rad inspektora, ali i sudova.

"Cilj je da što manje prekršaja dodje na sud, a da oni slučajevi koji stignu do suda budu rešeni efikasno i bez zastarevanja", rekao je Ružić.

Analize pokazuju da će na oko 80 odsto prekršaja moći da se primeni sporazum o priznanju prekršaja, navodi se u saopštenju i dodaje da tu spadaju gotovo svi prekršaji osim onih koji se tretiraju kao delikt protiv inspektora.

foto: Nebojša Mandić, Nebojša Mandić

Precizirano je da će svaka inspekcija odrediti koji su to prekršaji koji mogu biti predmet sporazuma, koliko će biti smanjenje kazne u slučaju priznanja i koji su to prekršaji koji će eventualno proći samo sa upozorenjem, a proces priznanja je sličan onome koji već postoji u oblasti saobraćaja.

Inspektor podnosi prekršajnu prijavu, prekršajni sud zakazuje ročište i ostavlja rok za postizanje sporazuma. Privrednik koji je načinio prekršaj odlazi u inspekciju i sklapa dogovor, o čemu inspekcija obaveštava sud.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track