Najnovije vesti

LJAJIĆ O SRPSKOM ČELIKU: Kvote zbog sukoba velikih, moramo da se prilagodimo! To je kao kada dva slona vode ljubav pa strada...
Foto: Zorana Jevtić

potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić

LJAJIĆ O SRPSKOM ČELIKU: Kvote zbog sukoba velikih, moramo da se prilagodimo! To je kao kada dva slona vode ljubav pa strada...

Biznis

BEOGRAD - Srbija i druge zemlje regiona na koje bi od 4. februara trebalo da budu primenjene zaštitne mere EU za uvoz čelika, žrtva su sukoba Kine, s jedne, i SAD i EU, s druge strane, ali je dobro što je našoj zemlji ostavljena mogućnost revizije, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Situacija je takva da vam, kada ne donosite odluke i ne učestvujete u njihovom donošenju, ostaje samo da se prilagođavate", rekao je Ljajić.

Kako je kazao, ovo je tipična situacija u skladu sa onom starom afričkom izrekom: "Kada dva slona vode ljubav, strada trava, kada se dva slona tuku, opet strada trava".

"Mi smo ovde kolateralna šteta sukoba velikih", naveo je Ljajić, podsetivši da se SAD i EU osećaju ugroženim velikom proizvodnjom i izvozom kineskog čelika.

"Mi smo nastojali da obezbedimo povoljniji tretman imajući u vidu činjenicu da se nalazimo u procesu pridruživanja EU. Pokušavali smo i s drugim zemljama u regionu da to radimo u paketu, računajući da ćemo na taj način poboljšati poziciju", dodao je ministar.

On, takođe, kaže da je očigledno da su svi zajedno žrtva tog velikog sukoba i da će, kao i uvek, mali plaćati neku cenu.

Istakao je da je Srbiji, međutim, ostavljena povoljnost u vidu klauzule o reviziji, to jest, da je moguće intervenisati naknadno ako se vidi da za to ima prostora.

Ljajić je objasnio da je tako moguće obaviti reviziju nakon sagledavanja rezultata primene mera u zemlji, u prvom i drugom kvartalu ove godine.

foto: Zorana Jevtić

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo", dodao je Ljajić.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića naveo da i klauzula o revizij nedvosmisleno "predviđa mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ako one dovedu do štetnih efekata, poput rizika po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera".

U Briselu je, takođe, u tehničkim razgovorima potvrđeno ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje.

U objašnjenju mera koje bi trebalo da stupe na sangu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odnose na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...