NAJBOLJI POKLON ALEKSEJU MILERU ZA ROĐENDAN: Odobrena gradnja Turskog toka na svečani dan čelnika Gasproma
Foto: EPA

čestitamo

NAJBOLJI POKLON ALEKSEJU MILERU ZA ROĐENDAN: Odobrena gradnja Turskog toka na svečani dan čelnika Gasproma

InfoBiz -

Predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler danas slavi 57 rođendan a verovatno mu je najbolja čestitka da će biti građen gasovod "Turski tok" kroz Bugarsku, nakon čega bi trebalo da bude pravljen preko Srbije.

Miler jer ranije najavljivao da bi krak "Turskog toka" trebalo da bude završen u Srbiji do kraja 2019. godine a da će trasa biti dugačka 403 kilometra.

Bugarska kompanija "Bulgartransgas" donela je danas konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda "Turski tok", kojim će se transportovati ruski gas od njene granice sa Turskom do Srbije, izveštava Rojters.

Odluka je doneta nakon što je "Bulgartransgas" prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gasprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

"Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen", izjavila je u parlamentu bugarska ministarska za energetiku Temenuška Petkova.

Procena investicija u projekat iznosi 2,77 milijardi bugarskih leva, bez PDV-a (oko 1,4 milijarde evra), saopštio je „Bulgartransgas“.

Projekat se između ostalog realizuje radi prijema gasa koji će dolaziti iz Rusije preko gasovoda „Turski tok“.

Nakon završne faze prikupljanja prijava obavezne prijave su podnela dva učesnika. Ponuđeni kapaciteti otkupljeni su 100 odsto, što je preduslov za uspešnu proceduru.

Nedavno je „Gasprom“ završio izgradnju dva kraka morskog gasovoda „Turski tok“ po dnu Crnog mora kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. Jedan krak predviđen je za tursko, a drugi za evropsko tržište.

(Kurir.rs/R.M./Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track