FABRICI: Ova godina je dobra za sprovođenje kvalitetnih reformi u Srbiji
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ekonomske reforme

FABRICI: Ova godina je dobra za sprovođenje kvalitetnih reformi u Srbiji

InfoBiz -

Svesni smo da su reforme složene i teške, ali ova godina je dobra za sprovođenje kvalitetnih reformi koje su potrebne Srbiji, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i poručuje da je ekonomska agenda bliska političkoj agendi jer je deo istog paketa, i trebalo bi da idu ruku pod ruku.

Na godišnjoj konferenciji NALED-a na kojoj je predstavljeno 11. izdanje "Sive knjige 2019", Fabrici je ocenio da je 2018. bila dobra godina za Srbiju i refome, te naglasio da treba iskoristi momenat i u 2019. ostati angažovan na unapređenju reformi.

"To ne treba da čini na štetu vremena i kvaliteta", ocenio je Fabrici.

Za "Sivu knjigu" je rekao da je impresivan proizvod rada NALED-a i snažan doprinos razumevanju poslovanja na terenu i toga šta je to potrebno firmama da bi privredni ambijent bio bolji.

EU, navodi on, kroz tri prozora gleda na to kakvo je stanje privredne agende koja se tiče postojećeg funkcionisanje tržišne privrede, kapaciteta Srbije da se nosi na kompetitivnim pritiscima EU i sposobnosti da preuzme obaveze u skladu sa tekovinama EU.

"Imamo godišnji izveštaj EK koji vodi reforme u Srbiji i on kaže da je Srbija učinila dobar napredak i da je umereno pripremljemljena za funkcinosnanje tržsišne privrede, rešila je deficit, pritisak cena je smanjen", kaže Fabrici.

Naglaiso je da javni dug mora da se smanji, budžetski okvir ojača, reforme završe, a nezaposlenost žena i mladih mora da se reši.

"Drugi prozor je kapacitet privrede Srbije da se nosi sa nadmetanjem na tržištu EU. U izveštaju za 2018. navodi se da je Srbija umereno spremna i da ima dobre osnove za ekonomske integarcije Srbije u EU", kaže Fabrici.

Naveo je i da kvalitet obrazovanja mora da se unapredi, te da je to izazov za mala i srednja preduzeća, kao i rešiti parafiksalne namete.

Treći prozor su poglavlja, kaže Fabrici i navodi da je Srbija otvorila više poglavlja koja se odnose na ekonomsku agendu, uključujući i javne nabavke i da su ut oj oblasti najbitinije preporuke iz "Sive knjige".

"Imamo poglavlje o javnim nabavkama. Srbija se priprema za to poglavlje. Da bi poslovno okruženje učinili transparentijim preko IPA fondova EU sa 2,5 miliona evra podržavamo projekat čiji će cilj biti novih 750 regulativa koje će biti optimizovane koje su prepoznali sami privrednici", rekao je Fabrici.

U Biselu se, navodi, razgovara o ekonomskoj agendi za period do 2021. godine, a ekonomska agenda je bliska politikoj koja podrazumava reformu državne uprave koja treba da bude efikasna i transparentna, nezavisno i efikasno pravosuđe, koje je potrebno i građanima i poslodavcima i firmama, kao i sloboda govora i medija.

"EU je prirodni i prvi pokrovitelj privrede u Srbiji. Srbija napreduje ka sistemu EU", kaže Fabrici i dodaje da je 67 odsto srpskog izvoza usmeren ka EU, te da se približavamo cilju od 11 milijardi evra, a da 72,3 odsto stranih investicija dolazi iz EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track