ENERGETSKA ZAJEDNICA ODLUČUJE O GASOVODU: "Turski tok" spušta cenu gasa
Foto: Profimedia

ŠANSA

ENERGETSKA ZAJEDNICA ODLUČUJE O GASOVODU: "Turski tok" spušta cenu gasa

InfoBiz -

Energetska zajednica verovatno će aminovati izgradnju turskog gasovoda, a kada se to desi i deonica gasovoda kroz Srbiju, od Bugarske do granice sa Mađarskom, bude završena, potrošači u Srbiji mogu se nadati nižim cenama ovog energenta.

Naime, kapacitet "Turskog toka" iznosi 15 milijardi kubika gasa, koji bi ovim gasovodom trebalo da potekne 2020. godine, a Srbija bi samo od tranzitnih taksa na isporuku gasa susedima na godišnjem nivou trebalo da zarađuje oko 50 miliona evra.

- Verovatno Bugari imaju nekakav signal da će Energetska zajednica odobriti izgradnju "Turskog toka" kroz Srbiju, pa su zato dali saglasnost da se gradi gasovod prema Srbiji. Ukoliko se to desi, Srbija će imati sigurno i pouzdano snabdevanje gasom. Imaćemo koristi od tranzitnih taksa i određeni broj novih radnih mesta - kaže Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas.

On dodaje da je kapacitet jedne cevi gasovoda 15 milijardi kubika gasa. - Ako bude izgrađena još jedna cev, onda će kapacitet gasovoda biti 30 milijardi kubika gasa. Što je veći kapacitet gasovoda, to je veća zarada na taksama, a ako zarađujemo na taksama i gas dobijamo direktno, onda ćemo moći i da spustimo cene gasa za domaće potrošače - zaključuje Vuletić.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track