MINISTAR MALI: Srbija više nije prezadužena zemlja, javni dug 50 odsto
Foto: Dragana Udovičić

stabilnost

MINISTAR MALI: Srbija više nije prezadužena zemlja, javni dug 50 odsto

InfoBiz -

Srbija više nije prezadužena zemlja, kaže ministar finansija Siniša Mali i ističe da je udeo javnog duga u BDP-u sada 50,01 odsto, dok je pre šest godina bio 79 odsto.

Mali kaže da je zaključak i MMF da je Srbija sada stabilnija, finansijski konsolidovana država.

"Šef misije MMF-a Džejms Ruf je rekao da ako bude svetska kriza Srbija je spremnija, mnogo jača, otpornija nego što je bila", istakao je ministar finansija.

On je podsetio da je Srbija 2018. godinu završila sa 4,4 odsto rasta BDP-a, što je našu zemlju svrstalo lane među najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Prošla godina je, dodaje, završena sa suficitom od 32,2 milijarde dinara, što je 600 miliona evra bolje nego što je planirno.

Mali napominje da stopa nezaposlenosti prati stopu ekonomskog rasta, da je nezaposlenost bila 25,9 odsto 2013. godine, a da je danas oko 11 odsto.

"Nezaposlenost je i dalje visoka, ali mnogo bolje nego što je bilo. Borimo se za svako radno mesto, svaku investiciju", rekao je on.

Stanje u državnoj kasi je, kako kaže, bolje nego što je predviđeno, planirani suficit u budžetu za januar bio je 7,8 milijardi dinara ili oko 65 miliona evra, a da su ostvarili 23,6 milijardi dinara ili oko 200 miliona evra.

"Zato možemo da kažemo da smo optimisti po pitanju 2019. godine. Moramo da se borimo da stopa rasta naše ekonomije bude i veća ili jednaka kao 2018. godine", pojasnio je on.

Dinar je danas, dodaje, stabilan u odnosu na evro. Stopa inflacije je 2012. godine bila 7,8 odsto, a danas je oko dva odsto.

"Moramo da nastavimo da radimo na strukturnim reformama , da unapredimo rad javnih preduzeća, kvalitet njihovih usluga, da unapredimo rad javne uprave, da što veći broj usluga bude on lajn", zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track