JAJA U SRBIJI DOBIJAJU BROJEVE: A evo šta će oni značiti...
Foto: Profimedia

NOVI PRAVILNIK

JAJA U SRBIJI DOBIJAJU BROJEVE: A evo šta će oni značiti...

InfoBiz -

Novi pravilnik o kvalitetu jaja stupio je na snagu, a njime su propisana dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice, objavio je Službeni glasnik. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je nova pravila za proizvodnju jaja, koja bi trebalo da u narednom periodu omoguće potpunu i nesmetanu trgovinu sa zemljama članicama EU i zemljama CEFTA.

Donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja, kao i novi uslovi koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima.

Na primer, jaja koja se prodaju kao "A" klasa sa oznakom, "ekstra" klasiraju se, označavaju i pakuju u roku od četiri dana od dana nošenja jaja.

Reči, "ekstra" ili "ekstra sveže" koriste se kao dodatna oznaka kvaliteta na pakovanjima koja sadrže jaja "A" klase, i tako označena mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja "A" klase nalaziće se na samim jajima i na pakovanju jaja, a označavaće se posebnim oznakama ,"0 - jaja iz organskog uzgoja", "1 - jaja iz slobodnog uzgoja", ",2 - jaja iz podnog uzgoja", "3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track