Najnovije vesti

GORAN IZ BEOGRADA GAJI JOJOBU: Nije ni sanjao gde će ga život odvesti, a kamoli da će se kao dete sa beogradskog asfalta baviti poljoprivredom!
Foto: Printscreen YouTube, Printscreen Facebook

pustinjski cvet

GORAN IZ BEOGRADA GAJI JOJOBU: Nije ni sanjao gde će ga život odvesti, a kamoli da će se kao dete sa beogradskog asfalta baviti poljoprivredom!

Biznis

Beograđanin Goran Mekić u Izrael se doselio 1993. godine i počeo život u kibucu Magen.

Živeći u Beogradu nije ni slutio da će ga put odvesti u Izrael, a još manje da će se baviti poljoprivredom. Smejući se kaže da nije znao kako izgleda kombajn dok je živeo na beogradskom asfaltu.

Prva destinacija po dolasku u Izrael kibuc Magen je njegovo odredište gde živi i danas sa porodicom. Kibuc Magan nalazi se na jugozapadu Izraela uz sam pojas sa Gazom na udaljenosti od 4,5 km, piše Agroklub. "Bez obzira što su sukobi česti i što je kibuc u prvoj liniji fronta, obrađujemo zemlju i radimo koliko nam vojska dozvoljava", kaže Goran.

Leči opkotine, akne, ožiljke, psorijazu...

Zbog mnogih specifičnih svojstava jojobino ulje i vosak se smatra najkvalitetnijim i najskupljim uljima, nalazi široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji sa svojim lekovitim svojstvima.

Pomaže kod opekotina od sunca, zaceljivanju rana, odlične rezultate daje u terapiji akni, koristi se u lečenju psorijaze i raznih ožiljaka. Pod uslovom da se radi o čistom, prirodnom i hladno presovanom ulju jojobe bez upotrebe hemijskih sredstava u tehnologiji gajenja. Ulje nalazi široku primenu u kremama, parfemima, sapunima.

Kibuc je društveno zemljoradnička komuna sa zajedničkom svojinom i demokratskim strukturama upravljanja. U Izraelu trenutno ima oko 230 kibuca, u njima živi i radi u proseku od 200 do 1.000 članova. U kibucima danas živi svega tri odsto stanovništva, u prošlosti su kibuci imali veoma važnu ulogu u stvaranju i formiranju današnje države Izrael. Osnovna delatnost kibuca bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji. Usavršavanjem i usložnjavanjem poljoprivredne proizvodnje mnogi kibuci počeli su da se bave industrijskom proizvodnjom. Danas nije čudno videti kibuc koji u svom vlasništvu ima fabriku ili farmu krava.

foto: Facebook Printscreen

Kibuc Magen ima fabriku za proizvodnju solarnih panela, Magen Eko Enerdži (Magen Eco Energy), a pored nje poseduje i dve ćerke fabrike od kojih se jedna nalazi u Nemačkoj, a druga u Americi. U korporaciji sa još dva kibuca posluje i fabrika za proizvodnju hlorinatora za bazene, farmu krava, fabriku za ambalažu, pakovanje i izvoz proizvoda u inostranstvo. - Jojoba ili pustinjski cvet je pustinjska biljka koja raste u visinu do dva metra. Njeni plodovi podsećaju na maslinu i sadrže više od 50 % biljnog ulja. Biljka ne zahteva mnogo ulaganja i navodnjavanja što je za proizvodnju u našim agroekološkim uslovima jako bitno, navodi Goran. Izrael je vodeći proizvođač jojobinog ulja danas u svetu. Gajenje jojobe zastupljeno je u delu Izraela pod nazivom Negev, koja se nalazi na jugu Izraela, gde se nalazi i kibuc Magen.

Specifične odlike jojobe ogledaju se u opstanku i u najtežim pustinjskim uslovima i da bez problema uspeva bez vode i više od šest meseci. Ovalni listovi jojobe tvrdi su i debeli, zgusnuti sivozelene boje i sprečavaju gubitak vlage u ekstremno suvoj klimi. Biljka raste sporo i do pojave prvih plodova potrebno je sačekati više godina. Veoma je otporna i može da izdrži ekstremno visoke temperature i do 600 stepeni Celzijusa, koren jojobe dugačak je do nekoliko metara. Dvodoma je biljka. Plodovi obično opadaju krajem leta, a prikupljanje se vrši specijalnim mašinama patentiranim u Izraelu. Za prikupljanje plodova nije potrebno puno radne snage, prikupljane se obavlja lako i jednostavno. "Sa površine od oko 10 ari prikupi se 300 do 500 kg plodova, dok su prinosi u Americi i drugim zemljama mnogo niži. Imamo čime da se ponosimo, jer su nas mnogi ubeđivali da ne postoje teorijske šanse za takvim prinosom. Svakako da pravilnom primenom hraniva u ishrani biljaka i navodnjavanjem prinosi mogu biti još veći", kaže Goran.

(Kurir.rs/Agroklub/Marija Spasić/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...