VUČIĆ: Do kraja godine prosečna plata 500 evra! Penzije i plate više ne rastu na partijskom dogovoru, već zbog dobrih ekonomskih rezultata
Foto: Pritnsceen

do zdrave ekonomije

VUČIĆ: Do kraja godine prosečna plata 500 evra! Penzije i plate više ne rastu na partijskom dogovoru, već zbog dobrih ekonomskih rezultata

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti povećanja i plata i penzija kao i da će prosečna plata do kraja godine biti 500 evra.

On je dodao da Srbija više ne povećava plate i penzije na osnovu partijskog dogovora, već na osnovu dobrih ekonomskih rezultata.

Vučić je kazao da danas Srbija isplaćuje 37 do 38 odsto iz budžeta penzije, i podsetio da je stanje ranije bilo takvo da se iz budžeta obezbeđivalo 58 odsto za penzije.

Zbog dobrih ekonomskih rezultata i više fabrika, država je u mogućnosti da povećava plate i penzije.

"Zbog tih podataka možemo da kažemo da ćemo povećati i zašto hoćemo da povećamo više od indeksacije. MMF je hteo da povećavamo na osnovu rasta, a to bi značilo da, ako imamo rast od 3 odsto, penzije i plate mogu da rastu za tri odsto. Međutim, na osnovu suficita i rasta možemo da damo povećanje od 6 do 7 odsto koje će penzioneri zaista da osete", objasnio je on.

Istakao je da su to stvari za koje se bori država i da je od ključnog značaja da držimo zdravu ekonomiju.

Naglasio je da nije stvar partijskog dogovora, kao ranije, kada su dve stranke odlučile da bez ekonomskog pokrića povećaju plate i penzije i pored negativnog rasta od 3,1 odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track