CEO SVET ĆE VIDETI SRPSKI MITRALJEZ U BURŽEU: Erbas želi da izloži srpsku verziju H145M na svom štandu! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

potvrda i iz ministarstva

CEO SVET ĆE VIDETI SRPSKI MITRALJEZ U BURŽEU: Erbas želi da izloži srpsku verziju H145M na svom štandu! (VIDEO)

InfoBiz -

ABU DABI - Erbas je izrazio želju da na svom štandu u Buržeu ove godine izloži srpski H145M sa našim razvijenim naoružanjem, izjavio je u Abu Dabiju Nenad Miloradović zadužen za nabavke i razvoj naoružanja pri Ministarstvu odbrane.

Miloradović je rekao da su u toku pregovori da ukoliko se nakon uspešne kvalifikacije srpske verzije H-Force 1 kompleta sve pokaže kako treba Erbas bi naše naoružanje uključio u svoj portfolio za treće mušterije.

Tako bi srpski mitraljez 12,7 mm i navođene rakete 80 mm bile interesantna low-cost opcija za mnoge zemlje.

"Razgovarali smo već sa drugim ministarstvima odbrane u regionu, budući da se H145M pokazao kao popularan helikopter, tržište postoji za naše naoružanje. Erbasu su se svidela naša rešenja za elektronske komponente koje smo razvili u VTI-u. Nakon uspešne kvalifikacije koju ćemo obaviti ove godine oni sa srpskim paketom mogu izaci na tržište, rekao je Miloradović.

Sledeća bitna tema je borbeni helikopter Mi-35. Miloradović kaže da redovno prate dešavanja sa ruske strane, da se Mi-35 helikopteri za Srbiju trenutno sastavljaju i da je plan da se i ruski helikopteri (razmišlja se o Mi-17) naoružaju

lokalno razvijenim i integrisanim vođenim sredstvima.

"Sada pored VTI-a imamo i privatne kompanije u ovoj oblasti i u mogućnosti smo i da na Mi-17 integrišemo srpsko vođeno oružje. O tome smo sa ruskom stranom razgovarali nakon posete predsednika Putina Beogradu. Govorimo o raketama pauk, munja i 2T5. Uskoro očekujemo početak obuke naših pilota za ovaj tip helikoptera.

Što se domaćeg projekta Orao 2.0 tiče Miloradović naglašava da će se on odvijati u dve faze i da sve ide po planu. Testiranje integracije vođenih raketa je trenutno u toku dok će druga komplikovanija faza potpune modernizacije postojećih i nadogradnja pojedinih sistema biti rađena sa inostranim partnerom.

(Kurir.rs/Tanjug/Tangosix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track