Najnovije vesti

NEMAČKI DIREKTOR AGENCIJE ZA NEKRETNINE U ČUDU: Stanovi u Srbiji kupuju se kešom?! Cene kvadrata skočile zbog ekonomskog rasta, prosek u Beogradu 2.000 evra
Foto: Shutter

Nemci to rade uz hipoteku

NEMAČKI DIREKTOR AGENCIJE ZA NEKRETNINE U ČUDU: Stanovi u Srbiji kupuju se kešom?! Cene kvadrata skočile zbog ekonomskog rasta, prosek u Beogradu 2.000 evra

Biznis

BEOGRAD - Porast cena stanova u Beogradu i popunjenost kancelarijskog prostora rezultat su ekonomskog rasta, ocenio je Roman Klot, direktor jedne firme za nekretnine, na panelu o komercijalnom i stambenom prostoru konferencije o nekretninama i infrastrukturi koja se održava u Beogradu.

 

On je ocenio da pre nekoliko godina nije bilo verovatno da će prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji dostići dve hiljade evra i ocenio da je interesovanje za kupovinu stanova rezultat obnavljanja privrede, jer se pojavio novac koji se sada ulaze u nekretnine.

 

 

Klot je rekao da je veoma iznenađen količinom gotovinskih transakcija prilikom kupovine stanova u Srbiji i dodao da je to najčesće porodični novac, dok se, kaže, u Nemačkoj češće koriste hipoteke.

 

U Beogradu je sada oko tri posto kancelarijskog prostora prazno, a Klot je podsetio da je taj procenat nedavno bio 30 odsto.

 

foto: AP/Ilustracija

On očekuje da će u sledeće dve godine na tržistu biti oko 100.000 kvadrata novog kancelarijskog prostora koji je sada u izgradnji, što će dodatno pokrenuti tržište.

 

Iako je tražnja za stambenim prostorom i dalje velika, Klot ne veruje u dalji rast cena. Za naredne dve godine Klot očekuje da će Beograd dobiti i 800 do hiljadu novih stanova.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...