Najnovije vesti

NOVI KONKURS ZA RAD U NEMAČKOJ U MARTU, PLATA 2.400 EVRA: Ovo su 2 najtraženija zanimanja! Oni imaju šansu za dobar posao
Foto: AP/Ilustracija

pozivi će biti objavljeni na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje

NOVI KONKURS ZA RAD U NEMAČKOJ U MARTU, PLATA 2.400 EVRA: Ovo su 2 najtraženija zanimanja! Oni imaju šansu za dobar posao

Biznis

Sledeći konkursni rok je od 27. marta do 26. aprila, a poslednji, treći od 21. avgusta do 4. oktobra

BEOGRAD - Novi konkurs - drugi od tri planirana za 2019. za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj biće krajem marta, objavio je GIZ u okviru čijeg programa "Triple Win" se organizuje odabir kandidata.

foto: EPA/Ilustracija

Oglas se odnosi i na kandidate iz BiH, Tunisa i Filipina, a kako je navedeno u cilju popunjavanja radnih mesta u Nemačkoj, a zbog toga što na tržištu rada upravo u tim zemljama ima višak medicinskog osoblja na tržištu rada.

Nemačka će, prema procenama eksperata da 2025. imati potrebu za 150.000 novih medicinskih sestara i tehničara, navodi GIZ - Nemačka agencija za međunarodnu saradnju. Stoga Projekat "Triple Win" predviđa do tri konkursa godišnje.

I preostala dva poziva biće objavljena na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Sledeći konkursni rok je od 27. marta do 26. aprila, a poslednji, treći od 21. avgusta do 4. oktobra.

foto: AP/Ilustracija

"Triple Win" projekat kandidatima u prvom tromesečju od dolaska u Nemačku pruža podršku i prati njihovu integraciju preko integracionog savetnika.

Projekat se sprovodi se na osnovu Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj iz 2013.

Prvi konkursni rok u ovoj godini bio je otvoren do 19. januara, a shodno tome intervjui se danas održava u Kragujevcu, a sutra u Beogradu.

Uz diplomu o obrazovanju, poželjno je da kandidati imaju predznanje iz nemačkog, idealno B1 nivo znanja.

Od pokretana projekta u Srbiji 2012. 660 medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera dobilo je posao u Nemačkoj.

Na prethodnom konkursu je izabrano 50 kandidata koji će imati intervjue sa predstavnicima Nemačke centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje, Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i "Triple Win" projekta. Intervjui će danas biti održani u Kragujevcu, a sutra u Beogradu. Kandidati koji budu izabrani biće obavešteni u roku od nedelju dana. Projekat "Triple Win" je u saopštenju istakao da kandidatima garantuje siguran put u Nemačku, s obzirom na to da svi nemački poslodavci takođe moraju da ispune uslove za učešće na projektu i ugovorom koji potpisuju sa projektom obavezuju se na ispunjenje svih obaveza. To se pre svega odnosi na zaključivanje radnog odnosa u Nemačkoj pod istim uslovima kao i za osobe koje već rade u Nemačkoj. Minimalna zarada medicinskog osoblja koje posredstvom "Triple Win" projekta odlazi u Nemačku sada je, pre nostrifikacije diplome 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...