SINIŠA MALI: Jednostavnija procedura povraćaja PDV-a stranim turistima od 1. januara 2020.
Foto: Dragana Udovičić

potpisan memorandum

SINIŠA MALI: Jednostavnija procedura povraćaja PDV-a stranim turistima od 1. januara 2020.

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali i potpredsednica za nova tržišta u kompaniji "Global Blue" Birgita Falk potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu uspostavljanja uspešne šeme povraćaja PDV-a stranim turistima kroz digitalizaciju te procedure, saopštio je kabinet ministra.

Mali je rekao da bi taj program trebalo da počne od 1. januara 2020. i da će na taj način stranim turistima biti olakšana kupovina.

"Biće im lakši i povraćaj PDV-a, a tako ćemo ih motivisali da više troše. Time podstičemo i našu ekonomiju da dalje raste, a povećavamo i zaposlenost u našoj zemlji", ocenio je ministar.

Mali je naveo da boravak stranih turista u Srbiji treba da bude prijatan i da je upravo zbog toga važno pojednostavljivanje procesa povraćaja PDV-a.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

"Reč je o sistemu koji je najmoderniji, najsofisticiraniji, potpuno digitalizovan. To ćemo postići dobrom povezanošću Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata koji se uključuju u ovaj sistem da bi se povraćaj PDV-a maksimalno ubrzao", kazao je on.

Ministar je ukazao da raste broj turista u Srbiji koja, po njegovim rečima, svake godine postaje sve atraktivnija turistička destinacija.

"U 2018. Srbiju je posetilo više od 3,4 miliona turista odnosno 11 odsto više u odnosu na isti period 2017. U prošloj godini ostvareno je više od 9,3 miliona noćenja. Prihod od turizma je prošle godine bio 1,5 milijardi dolara i taj trend želimo da nastavimo", naveo je Mali.

Potpredsednica za nova tržišta u kompaniji "Global Blue" Birgita Falk rekla je da potrošači koji Srbiju posećuju iz susednih zemalja "daju nam nagoveštaj" da u Srbiji postoji potencijalno veliko maloprodajno tržište.

"Moramo zauzeti proaktivan stav time što ćemo se pripremiti da toplom dobrodošlicom dočekamo ove putnike, koji su u velikoj meri vični i u digitalnom svetu, pa ćemo zato sadašnji nivo povraćaja PDV-a u Srbiji podići na digitalni nivo", kazala je Falk.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track