DIGITALNA TRANSFORMACIJA KULTURE I NASLEĐA: DIDS 2019 – najposećenija konferencija o internetu u Srbiji
Foto: Promo

DIGITALNA TRANSFORMACIJA KULTURE I NASLEĐA: DIDS 2019 – najposećenija konferencija o internetu u Srbiji

InfoBiz -

Konferencija DIDS 2019 postala je svojevrsni brend u domaćoj internet zajednici, jer je reč o najposećenijoj konferenciji o internetu u zemlji. Ovogodišnju jubilarnu, desetu po redu konferenciju fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) organizuje 5. marta u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Slogan Dana internet domena Srbije ove godine glasi „Digitalna transformacija je već počela“.

Tema ovogodišnjeg DIDSa nije samo tesno povezana sa internetom i informacionim tehnologijama već i sa aktuelnim trenutkom sveta u kome živimo. Digitalna transformacija je sveprožimajući proces koji iz korena menja i poslovanje i dokolicu. Konferencija zato okuplja veliki broj renomiranih stručnjaka iz zemlje i sveta koji će iz različitih uglova osvetliti procese i posledice digitalne transformacije.

U okviru trećeg tematskog bloka predstojeće konferencije razmatraće se transformacija interneta kakav do sada znamo, uzrokovana sve većom upotrebom nacionalnih pisama na globalnoj mreži. Internet je odavno postao „poliglota“ i danas „govori“ skoro sve svetske jezike. Višejezičnost interneta najbolje simbolišu takozvani internacionalizovani nazivi internet domena koje je moguće registrovati na različitim nacionalnim pismima (IDN - Internetionalized Domen Name). IDN doprinosi jezičkom diverzitetu, a iskustva su različita, što je tema trećeg bloka konferencije – Transformacija u korist nacija. Na evropskom tlu se koristi pregršt jezika, ali na malom broju pisama, dok je na tlu Azije i pacifičkog regiona broj pisama na kojima se mogu registrovati domeni impozantan. Na ovu i srodne teme sagovornici Tamare Vučenović, moderatorke bloka, biće Đovani Sepija, direktor spoljnih odnosa EURida, registra internet domena najvišeg nivoa Evropske unije (.eu i .eю), i Leonid Todorov, direktor Udruženja nacionalnih registara Azijsko-pacifičkog regiona. U Srbiji internet se koristi na dva pisma, ne baš podjednako zastupljena. Kako je pismo u direktnoj vezi sa kulturom, a internet sjajna platforma za širenje kulture, jedan od gostiju će biti Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo kulture i informisanja. Novac nikad ne spava, zato biznis uvek drži oči otvorene i traži šansu za promociju, a takva jedinstvena šansa je upotreba ćirilice u nazivu domena za lokalno tržište. Kako je ćirilica postala odličan marketinški alat objasniće tokom panela Milan Pantelić.

Kao i svih prethodnih godina, DIDS je otvoren i besplatan za sve posetioce, ali je zbog ograničenog broja mesta registracija neophodna. Za prisustvo je moguće prijaviti se još samo nekoliko dana putem veb-sajta na adresama: дидс.срб ili dids.rs.

(Promo - Tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track