ANTIĆ: U planu su izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, a priključićemo i gradnju HE Buk Bijela
Foto: Dado Đilas

energetika

ANTIĆ: U planu su izgradnje hidroelektrana Foča i Paunci, a priključićemo i gradnju HE Buk Bijela

InfoBiz -

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je u planu izgradnja hidroelektrana Foča i Paunci, a tom projektu priključiće se i izgradnja hidroelektrane Buk Bijela, saopštio je njegov kabinet.

Na sednici Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, uoči zajedničke sednice vlada Srbije i RS u Beogradu, Antić je rekao da će snaga tih hidroelekrana na reci Drini biti veća od 180 megavata.

"Napravili smo presek stanja svih zajedničkih aktivnosti i danas ćemo predsednicima Vlada izložiti sve korake koje smo preduzeli u proteklom periodu, a tiču se projekata od strateškog značaja za obe strane - iskorišćavanja potencijala na gornjem toku reke Drine", rekao je Antić.

On je dodao da će to doprineti energetskoj stabilnosti i Srbije i Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je na sednici Energetskog komiteta ocenjeno da su postignuti rezultati po pitanju obezbedjivanja tehničke dokumentacije za projekte izgradnje hidroelektrana, a govorilo se i o mogućnostima snabdevanja gasom Republike Srpske.

Ministar energetike Republike Srpske Petar Djokić kazao je da je Srbija u procesu razvoja velikih gasnih projekata.

"Smatramo da će Srbija u budućnosti moći da pruži podršku Republici Srpskoj kada je u pitanju izgradnja gasne infrastrukture i sigurnost snabdevanja gasom", rekao je Djokić.

On je najavio da će 11. marta 2019. u Banja Luci biti potpisan Ugovor o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa izmedju kompanija "Gaspromet Pale" i "Srbijagasa".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track