MALI O GSP MARKICAMA:  Novac za prevoz treba da bude pravdan ili oporezovan
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

mišljenje Ministarstva finansija

MALI O GSP MARKICAMA: Novac za prevoz treba da bude pravdan ili oporezovan

InfoBiz -

BEOGRAD - Mišljenjem Ministarstva finansija o oporezovanju novca koji zaposleni dobijaju kao naknadu za prevoz ni na koji način se ne krši Zakon o radu već je u pitanju poreski tretman tih troškova, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Mišljenje Ministarstva nije važnije od Zakona o radu već se tiče zakona o poreskim obavezama koje treba da se plate ako se naknada za prevoz daje u novcu", rekao je Mali novinarima.

On je objasnio da poslodavci treba da pravdaju trošak po osnovu isplate naknada za prevoz jer je taj deo oslobodjen odgovarajućeg poreza.

"Ne želimo da dođemo u situaciju da budžet trpi jer porezi nisu plaćeni", rekao je Mali i dodao da su zaposleni, ako im kompanija daje naknadu za prevoz u novcu, dužni da opravdaju da je taj novac potrošen za prevoz.

Lokalne samouprave, prema njegovim rečima, treba da vide na koji način će da regulišu plaćanje gradskog prevoza, a da je obaveza revizora da utvrdi da li se krše propisi.

"Ministarstvo finansija je dalo Mišljenje o isplati naknada za prevoz, ne ulazeći u način kako će poslodavci to regulisati", kazao je Mali.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je pre nekoliko dana rekao da će novac koji poslodavci isplaćuju zaposlenima za pretplatne mesečne ili druge vrste karata za gradski prevoz od sada morati da bude potrošen u tu svrhu, a ne da bude isplaćen "na ruke".

On je pojasnio da je Ministarstvo finansija objavilo Mišljenje prema kojem će poslodavci morati dokumentovano da dokažu da je novac namenjen za prevoz iskorišćen u tu svrhu, što je jedan od koraka ka boljoj naplati karata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track