KURIR TV NA OTVARANJU SRPSKOG DAVOSA Brnabićeva: Srbija je pre 10 godina doživela sunovrat!  Mali: Bili smo pred bankrotom
Foto: Printscreen Kurir Tv

Forum okupio više od 1.300 učesnika

KURIR TV NA OTVARANJU SRPSKOG DAVOSA Brnabićeva: Srbija je pre 10 godina doživela sunovrat! Mali: Bili smo pred bankrotom

InfoBiz -

Učesnike prvi pozdravio Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije

BEOGRAD - Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović danas se prvi obratio učesnicima i gostima 26. Kopaonik biznis foruma, koji svečano otvara premijerka Srbije Ana Brnabić učešćem na plenarnoj sesiji na temu "Makroekonomske osnove za snažan rast".

1 / 10 Foto: Kurir TV

Vlahović je još sinoć zvanice pozdravio na koktelu, koji je označen kao neformalno otvaranje Foruma, koji ove godine okuplja više od 1.300 učesnika. U fokusu ovogodišnjeg Kopaonik biznis forum (KBF) biće kako postići snažan ekonomski rast Srbije i obezbediti brže približavanje prosečnom standardu Evropske unije.

Zvanično otvaranje i prvi radni dan 26. Kopaonik biznis foruma počeo je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde".

10.50 - Obraćanje ministra finansija Siniše Malog. Mali je učesnike podsetio da imamo običaj da brzo zaboravimo šta je bilo pre samo nekoliko godina i rekao da je Srbija pre desetak godina bila na ivici bankrota.

foto: Kurir TV

On je dodao i da je rešeno pitanje Železare i RTB Bor koji su bili na teretu države a danas su među najvećim izvoznicima...

Mali je naglasio i da ne želimo da ostavljamo dugove svojoj deci kao i da je dobro za državu da nezadužena sačeka neku buduću eventualnu krizu. On je dodao i da je smanjena ogromna stopa nezaposlenosti koja je pre par godina bila 25 odsto a danas je 12 odsto.

foto: Kurir TV

10.15 - Obraćanje premijerke Ane Brnabić. Učesnicima se jutros, nešto posle 10 časova, obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je podsetila na ekonomski sunovrat Srbije i izuzetno teško ekonomsko stanje u kojem se država našla pre desetak godina kada su u izbornoj 2008. godini penzije povećavane čak četiri puta, umesto zakonskih najviše dva puta, kao i kada se tadašnji državni vrh zaduživao po najvišim kriznim kamatama samo da bi isplatio penzije.

foto: Kurir TV

Premijerka je potom konstatovala da je situacija danas neizmerno bolja jer posle teških mera finansijske konsolidacije Srbija ima pre svega makroekonomsku stabilnost iako stopa njenog privrednog rasta još nije dovoljna za EU.

foto: Kurir TV

Ukazala je i na problem nezaposlenosti, posebno među mladima i na probleme koje ima poljoprivreda posebno sa protivgradnom zaštitom i navodnjavanjem.

1 / 6 Foto: Tanjug/Tanja Valič

09.50 - Obraćanje Aleksandra Vlahovića. On je u svom jutrošnjem pozdravnom obraćanju naglasio da u atmosferi usporavanja svetske ekonomije, rast u regionu Zapadnog Balkana dostigao je u proteklom periodu projektovani nivo od 3,5 procenata, zahvaljujući prevashodno ubrzanju ekonomske aktivnosti u Srbiji.

foto: Kurir TV

Vlahović je na početku Foruma rekao da je kao rezultat makroekonomske stabilnosti, ostvarenog budžetskog suficita, dobrih fiskalnih kretanja, javni dug u Srbiji smanjen, da je na na kraju prošle godine iznosio približno 54 odsto BDP-a , s tim da se ovaj trend nastavlja.

Nezaposlenost, a posebno nezaposlenost mladih, zajedno sa nepovoljnim demografskim razvojem i migracijom stanovništva je i dalje najveći problem, rekao je Vlahović.

Džejkobs: Srbija oživela, iskoristiti trendove

Predsednik Svetske akademije umetnosti i nauka Geri Džejkobs ocenio je danas da je "Srbija oživela" i da je važno da država iskoristi pozitivne ekonomske trendove i investira u obrazovanje.

"Srbija je postala živa sad, rukovodstvo je dinamično, spremno da menja stvari i pokrene potencijal društva", izjavio je Džejkobs za Tanjug. On kaže da veličina jedne zemlje ne određuje njen značaj u svetu i ukazuje na primer Finske koja je lider u obrazovanju u svetu. Objašnjava da ceo svet traga za novim rešenjima i novim odgovorima na ključna pitanja sa kojima se svet suočava, kao što su potencijalna kriza na svetskom nivou, uništavanje prirodnih resursa...

"Premijerka (Ana Brnabić) je govorila o kreativnoj diplomatiji. Uradite to na bilo kom nivou, svet će gledati i pratiće kao što su gledali nekada Finsku, malu zemlju koja je na polju obrazovanja broj jedan", kaže on i ukazuje da se mišljenja i ideje menjaju kao što se tehnologija u svetu menja.

Kaže da je potrebno da država pomaže preduzećima koja već posluju ali i da investira u otvaranje novih radnih mesta, a "svet će doći u Srbiju, ne morate da mu tražite da dođe", rekao je Džejkobs.

Centralna tema skupa, koji traje do 6. marta i održava se u hotelu "Grand", biće "Srbija 10 godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

"Srpski Davos" je neformalno otvoren u nedelju uveče koktelom dobrodošlice, a prethodno su održani specijalni događaji, odnosno dva panela - "Kreativna ekonomija stvara Srbiju" i panel "Startapi: Digitalni motor Srbije".

Tokom foruma biće organizovano 26 panela, tri plenarne sesije i šest specijalnih događaja, najavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) i predsednik Programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović.

Kako kažu organizatori, ovogodišni KBF izazvao je do sada najveće interesovanje učesnika, čime se potvrđuje važnost tema koje se pokreću i svih konstruktivnih rasprava i kritičkih analiza.

Za drugi dan foruma najavljeno je učešće i ministarke građevinarstva, saobracahaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ministra rada Zorana Djorđevića, ministra za inovacije i tehnologiju Nenada Popovića.

Takođe, na KBF pored ministara iz Vlade Srbije, obratiće se i najznačajni srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede, farmaceutske industrije, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava, međunarodnih finansijskih institucija, ambasadori, privrednici iz regiona, predstavnici Fiskalnog saveta, kao i domaći i strani ekonomski teoretičari.

Specijalni gost ovogodšnjeg KBF biće predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti Geri Džejkobs, a prvi put na forumu kao specijalni gost biće i generalni direktor za proširenje pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson.

"Želimo da analiziramo šta je urađeno u proteklih 10 godina nakon početka svetske ekonomske krize", rekao je Vlahović na konferenciji za novinare ove nedelje.

Neke od tema koje će biti zastupljenje na KBF su start-apovi, kao digitalni pokretač Srbije, regionalni ekonomiski razvoj Zapadnog Balkana, osnaživanje digitalne ekonomije, kreativna ekonomija, inovacije...

Kao i prethodnih 11 godina, koncepcijski pokrovitelj ovog ekonomskog skupa je predsednik Vlade Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track