MALI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Suficit u prva dva meseca 22,2 milijarde dinara
Foto: Tanjug/Tanja Valič

održao govor na srpskom davosu

MALI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Suficit u prva dva meseca 22,2 milijarde dinara

InfoBiz -

KOPAONIK - Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je prioritet Vlade Srbije očuvanje stabilnosti javnih finansija i izrazio nadu da će ovogodišnji brdžetski deficit biti manji od planiranih 0,5 odsto BDP-a.

"Za prva dva meseca ove godine bio je planiran budžetski deficit od oko 3,5 milijardi, a mi imamo suficit od 22,2 milijarde dinara", kazao je Mali na otvaranju 26. Kopaonik biznis foruma.

On je privrednicima poručio da će Vlada Srbije nastaviti da radi na smanjenju javnog duga na ispod 47 odsto BDP-a, što je planirano i Fiskalnom strategijom do 2021. Mali je najavio i set novih fiskalnih zakona, koji će dgoročno definisati usmerenja ekonomske politike Vlade Srbije, koja će uz stabilnu monetarnu politiku i inflaciju od oko dva odsto, omogućiti predvidivo poslovanje i ulaganje.

Prema njegovim rečima, razmatra se i dodatno poresko rasterećenje rada, ukoliko bude bilo moguće u ovoj godinu, a u toku je i reforma Poreske uprave.

Ministar je najavio i da bi ove godine trebalo da se usvoji novi set zakona o investicionim fondovima, o osiguranju, o računovodstvu, o reviziji.

Kako je dodao, cilj Vlade Srbije je i da zemlja dobije kreditni investicioni rejting, nakon što je otvarila dobre pozicije na nekoliko svetskih rang lista koje ocenjuju ekonomije.

Kopaonik biznis forum, koji traje do 6. marta, okupiće više od 1.300 učesnika, a centralna tema je: "Srbija deset godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track