PRVI DAN KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Strane investicije na rekordnom nivou! Svi pričaju o FOLKSVAGENU
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Počeo srpski davos

PRVI DAN KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Strane investicije na rekordnom nivou! Svi pričaju o FOLKSVAGENU

InfoBiz -

Srbija danas ima stabilne javne finansije, javni dug je oko 50 odsto, a naš cilj je da ga dalje spustimo i da ga svedemo u okvire bezbedne zone. Bićemo zemlja koja će izgledati potpuno drugačije, poručila je premijerka Ana Brnabić prvog radnog dana 26. Kopaonik biznis foruma (KBF), koji je počeo juče.

- Dosta smo uradili na poboljšanju poslovnog ambijenta. Još važnije je što se bolji poslovni ambijent vidi po broju stranih investicija, koji je na rekordnom nivou. Broj radnih mesta je veći, stopa nezaposlenosti je 12,9 odsto. Verujem da je ovo ta godina u kojoj će Srbija imati jednocifrenu nezaposlenost - objasnila je Brnabićeva i rekla je rast BDP 4,3 odsto, te da je među najvišim u Evropi, međutim, dodala je: - Postoje dve stvari o kojima ćemo se svi složiti: ni ovakvom stopom rasta ne možemo da stignemo EU, a naša ekonomija još nije spremna za održiv rast.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da su 2014. godine prioriteti bili da izbegnemo stečaj i bankrot, a danas gledamo kako da održimo rast i postignemo da on bude još veći. - Veliki deo budžeta namenjen je da konkurentnost privrede dodatno podstaknemo. Uspeli smo da rasteretimo plate, i to je najvažniji zahtev privrede. Prioritet Vlade je očuvanje stabilnosti javnih finansija i nadam se da će ovogodišnji budžetski deficit biti manji od planiranih 0,5 odsto BDP - zaključio je Mali.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je da se ove godine navršava 10 godina od velike recesije, a da smo na kraju 2014. godine probili sve negativne ekonomske rekorde. - U atmosferi usporavanja svetske ekonomije, rast u regionu zapadnog Balkana dostigao je u proteklom periodu projektovani nivo od 3,5 procenata, zahvaljujući prevashodno ubrzanju ekonomske aktivnosti u Srbiji, ali da bi se ovaj pozitivan trend nastavio i u narednim godinama, neophodan je snažniji rast srpske ekonomije i više investicija - poručio je Vlahović.

1 / 7 Foto: Kurir TV

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum održava se od 3. do 6. marta, a okupiće više od 1.300 učesnika,160 moderatora i panelista iz Srbije i regiona, koji će razmatrati kako postići snažan ekonomski rast i obezbediti brže približavanje standarda Srbije prosečnom standardu Evropske unije. Centralna tema 26. Kopaonik Biznis foruma je "Srbija deset godina posle velike recesije: Snažan rast kao imperativ".

Gari Džejkobs: Srpski duh nisam video nigde u svetu Gari Džejkobs, predsednik Svetske akademije nauka i umetnosti, na Kopaonik biznis forumu rekao je da se nada da u Srbiji u narednih 10 godina neće preovladati imitiranje drugih zemalja i slušanje njihovih saveta, već da će biti više kreativno i izvorno. - Ovo je oduvek bila zemlja sa jedinstvenom istorijom i duhom. Nisam često posećivao Srbiju za poslednjih 30 godina i moram da kažem da nisam video duh koji ima Srbija nigde u regionu, i to je vaša najveća vrednost - rekao je Džejkobs.

Pavle Petrović: Visok nivo korupcije i nedovoljna vladavina prava

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da je u pogledu privrednog rasta došlo do usporavanja na kraju 2018. godine, što se prenosi i na prva dva meseca ove godine. - Došlo je do znatnog pada u proizvodnji uglja i struje, ako se to ne otkloni, umesto planiranih 3,5 odsto, privredni rast može da bude lako ispod toga. Na naplatu dolazi loša budžetska politika u pogledu javnih investicija u infrastrukturu, životnu sredinu, obrazovanje i zdravstvo, pošto su te investicije ostale iste kao u 2018, a pare su umesto u te sektore otišle u opremanje vojske i policije - rekao je Petrović i kao ključne razloge koji koče ubrzanje privrednog rasta zemlje naveo visok nivo korupcije i nedovoljnu vladavinu prava.

Glavna tema: Na marginama o VW

Na marginama sastanka najviše se govorilo o dolasku nemačkog automobilskog giganta "Folksvagena" u Srbiju. Zvaničnici nisu želeli ni da potvrde, ni da demantuju ovu informaciju, ali izvor Kurira iz Vlade Srbije tvrdi da će ovaj nemački proizvođač automobila otvoriti pogon u našoj zemlji. - Normalno je što niko sada ne želi zvanično da potvrdi jer su u pitanju ozbiljni poslovi sa ozbiljnim nemačkim investitorom - objasnio je naš izvor. Iz "Folksvagena" juče su poručili da još istražuju gde će u regionu istočne Evrope investirati i pokrenuti proizvodnju.

Brojke 22,2 milijarde dinara je suficit u budžetu u poslednja dva meseca 0,5 odsto je planirani deficit za ovu godinu

(Kurir.rs / R. Femić - J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track