MMF PROGNOZIRA PRIVREDNI RAST ZA SRBIJU OD 3,5 ODSTO Sosa: Naredne godine biće 4 odsto
Foto: Dado Đilas

prognoza

MMF PROGNOZIRA PRIVREDNI RAST ZA SRBIJU OD 3,5 ODSTO Sosa: Naredne godine biće 4 odsto

InfoBiz -

Privredni rast u Srbiji će ove godine, prema prognozi MMF-a iznositi 3,5 odsto, a u 2020. oko četiri odsto, izjavio je danas Tanjugu šef kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa. On je rekao da MMF ostaje pri toj projekciji za Srbiju uprkos očekivanim negativnim spoljnim uticajima iz evrozone.

Sosa je naglasio da su projekcije smanjile rast globalne i evropske ekonomije, kao i da su dva puta uzastupno značajno smanjene projekcije za zemlje kao što su Nemačke i Italije.

Napomenu je da su te zemlje bliski trgovinski partneri Srbije i da će se svakako to odraziti direktno, ali i indirektno kroz uticaj na susedne zemlje.

"To je svakako rizik, ali i dalje za Srbiju držimo projekciju od od 3,5 odsto privrednog rasta u 2019. godini i četiri odsto za 2020. godinu", kazao je Sosa.

Govoreći o reformama u Srbiji, Sosa je istakao da su ostvreni impresivni rezultati u prethodnom periodu, a posebno kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i javni finansijama.

Dodao je da je već drugu godinu zaredom ostvaren suficit u budžetu na kraju 2018. godine, da javni dug "rapidno" opada i da je sada blizu 50 odsto BDP-a.

Sosa je naveo da su i drugi pokazatelji pozitivni - da je inflacija niska, nezaposlenost opada i da je sada oko 11 odsto.

"Sada je izazov da se ide dalje, da se više radi na sprovođenju strukturnih reformi, koje treba ubrzati kako bi Srbija postigla veći privredni rast", rekao je Sosa.

Podseća da je glavni cilj sadašnje aranžmana MMF-a sa Srbijom poznatim pod nazivom "Čuvarkuća" da se pomogne Srbiji da sprovede strukturne reforme u mnogo oblasti. Sosa ističe da su ključne tri oblasti: da se napravi moderna javna administracija, poreska administracija i sistem plata, zatim da se reformišu javna preduzeća i završi njihovo restrukturiranje, da se poboljša upravljanje i na kraju da se poboljša privredni ambijent.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track