MALI: Državna preduzeće ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara
Foto: Marina Lopičić

dobri poslovni rezultati

MALI: Državna preduzeće ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara

InfoBiz -

Državna preduzeća su zahvaljujući strukturnim reformama, od 70 milijardi dinara gubitka, ostvarila dobitak veći od 20 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Započete su strukturne reforme javne uprave i javnih preduzeća. Mala digresija, stalno pričamo da treba da krenemo u reformu i rekonstrukciju javnih preduzeća, ali imali smo tako 2012. ukupan neto gubitak 37 preduzeća od oko 70 milijardi dinara, dok su u 2017. imala kumulativni dobitak veći od 20 milijardi dinara", rekao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

Dodao je da se još čekaju rezultati za 2018. godinu.

"Ta preduzeća više nisu teret za budžet Srbije", naglasio je Mali i podsetio da je rešeno pitanje Železare Smederevo, RTB-a Bor, Galenike, PKB-a i drugih.

Ministar finansija je istakao da je Železara najveći izvoznik u Srbiji, dok je pre samo nekoliko godina bila pred stečajem.

"Spasili smo 5.000 radnih mesta direktno i ko zna koliko indirektno. Prošle godine smo našli partnera za RTB Bor, rešili pitanje Galenike, PKB-a i drugih. Polako, ali sigurno Srbija već ide koracima napred po pitanju strukturnih reformi naše privrede, u smislu da država nema opterećenje koje je imala pre samo par godina zbog ovih javnih preduzeća koja su bila neefikasna", naglasio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track