DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Srbija je sigurna za investitore!
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

privredna komora austrije

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: Srbija je sigurna za investitore!

InfoBiz -

U sedištu Privredne komore Austrije u Beču održan je prijem za privredno - političku delegaciju iz Srbije na čelu sa predsednikom Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i predsednikom parlamentarne grupe srpsko - austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Draganom Markovićem Palmom, kome su prisustvovali i austrijski privrednici.

Našu delegaciju primio je direktor Privredne komore Austrije za tržište centralne i jugoistočne Evrope Konstantin Bekos.

"Iz godine u godinu, na svim svetskim listama kada je u pitanju ekonomija, Srbija ide prema gore. Za jednu kompaniju danas je potrebno sledeće : novac, bonitet za kredit, stabilnost valute u zemlji, tržište i brend koji se ne postiže tako lako. Treba najmanje 10 godina da bi neka firma i njeni proizvodi bili brendirani. Srbija je to prepoznala na vreme i danas u Srbiju dolazi jednom mesečno jedan veliki investitor. Svaka ta kompanija koja dođe u Srbiju kupuje sirovinu i sve inpute u Srbiji i tako i na indirektan način zapošljava radnike. Investitori su zainteresovani za Srbiju i zbog toga što u našoj zemlji postoji sigurnost i mir na Balkanu koji drži Srbija" , rekao je Marković u obraćanju u Privrednoj komori Austrije.

"Srbija se ne može porediti sa Austrijom, jer Austrija nije imala ekonomske sankcije koje su svojevremeno neopravdano uvedene našoj zemlji. Austrija je jedan od osnivača Evropske unije i ja pozivam austrijske privrednike da sada iskoriste odličnu političku i ekonomsku poziciju Srbije i investiraju u Srbiji i tako prođu na rusko tržište, nakon što je Evropska unija takođe neopravdano uvela sankcije Rusiji. Ja takođe pozivam Privrednu komoru Austrije i austrijske privrednike da dignu glas protiv sankcija Rusiji. Srbija je atraktivna za investitore i zbog toga što ima bescarinske ugovore sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom i Belorusijom. Sa tim zemljama Srbija ima odlične političke i prijateljske odnose, kao i sa svim ostalim zemljama sveta. Milijardu evra tržišne razmene između Srbije i Austrije nije dovoljno i to treba povećati i mi upravo ovakvim putovanjima delegacija i sastancima indirektno pomažemo privrednicima da uspostave kontakte i saradnju. Za veći izvoz iz Srbije ima prostora i zbog 200 000 Srba koji rade u Austriji" poručio je Marković.

BEKOS : U AUSTRIJI IMA PROSTORA ZA PROIZVODE IZ SRBIJE

Direktor Privredne komore Austrije za tržišta centralne i jugoistočne Evrope Konstantin Bekos izjavio je da vidi potencijal u gotovo svim oblastima kada se govori o saradnji austrijske i srpske privrede.

"U Austriji već ima izvestan broj firmi koji ovde posluju, poznaju tržište, načine rada i plasiranja proizvoda. Mislim da bi takođe bio dobar momenat za firme iz Srbije koje su zainteresovane za austrijsko tržište da uspostave saradnju sa srpskim preduzećima koja već posluju u Austriji, jer bi na taj način transfer znanja i mogućnosti bio još brži. Ono što je važno da proizvodi iz Srbije imaju kvalitet koji odgovara Austriji i sa nižom cenom, potpuno je logično da srpski proizvodi imaju prolaz u Austriji", rekao je Bekos.

Direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Beču, Nada Knežević izjavila je da je sve više visokotehnoloških firmi iz Srbije u Austriji.

"Njihov kvalitet je izuzetan i vrlo brzo nalaze tržište u Austriji. U Austriju dolaze i manja preduzeća iz Srbije sa specifičnim proizvodima koja takođe vrlo brzo ovde nalaze tržište. Broj firmi iz Srbije u Austriji je sve veći" rekla je Knežević.

foto: Promo

Vlasnik kompanje "Bane komerc" iz Leskovca, Branislav Pešić koja zapošljava 220 radnika, rekao je da su njegovi proizvodi več našli svoje mesto u Nemačkoj, Italiji, Rusiji i Grčkoj i da očekuje da će i u Austriji imati tržište. Njegova firma proizvodi foliju za plastenike, džakove za pšenicu i kukuruz, konope za baliranje i vezivanje, odnosno sve za poljoprivredu od plastike.

"Ovo što radi Dragan Marković Palma, kada su u pitanju sastanci delegacija privrednika je za čistu desetku", oceno je Pešić.

Vlasnik kompanije za prozivodnju aviona "Aero east vest" iz Jagodine, Milorad Matić kaže da, pošto Austrija mnogo ulaže u digitalizaciju, njegova kompanija je spremna da na tom tržištu vrši aero foto snimanje, čime se između ostalog bavi. Enes Biševac, čija kompanija je autorizovana za prodaju automobila "Mercedes Benz" za teritoriji Novog Pazara, zapadne i istočne Srbije, smatra da su ovakvi sastanci privrednika veoma korisni i za privrednike iz Srbije i Austrije.

Sastanku u Privrednoj komori Austrije u Beču prisustvovali su privrednici iz 6 gradova Srbije, kao i austrijski privrednici, među kojima je, pored Austrijanaca, bilo i Hrvata i Srba koji posluju u Austriji.

Kurir.rs/Foto: Tanjug, Dušan Aničić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track